Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Over het Universiteitskwartier

Het Universiteitskwartier is de historische geboortegrond van de Universiteit van Amsterdam en ligt in het centrum van Amsterdam, tussen de Oudezijds Voorburgwal, Oude Hoogstraat, Kloveniersburgwal, Oude Turfmarkt en de Nieuwe Doelenstraat. Het behoort tot de centrale binnenstad en kent daardoor diverse soorten gebruikers, die zowel gebruik maken van de UvA-locaties, de buitenruimte als hun eigen omliggende woningen, bedrijven en faciliteiten.

In het gebied, dat tot en met 2025 een grote transformatie zal ondergaan, worden de verwante opleidingen van de Faculteit der Geesteswetenschappen ondergebracht op één plek, gezamenlijk met UvA-brede functies zoals musea, theater en de toekomstige congresfaciliteiten en bestuurszetel. Dit bevordert de interactie tussen studenten, medewerkers, universiteit én omgeving. 

Wie maken er gebruik van het Universiteitskwartier?

Studenten en medewerkers van de UvA zijn de grootste groep gebruikers. Op het Universiteitskwartier zijn op dit moment de Faculteit der Geesteswetenschappen, het Allard Pierson, Institute for Advanced Study (IAS), Universiteitstheater, VOX-POP, Venture Lab, Amsterdam Academische Club gevestigd.. In 2025 is er ook ruimte voor UvA-gerelateerde representatieve functies voor debat en congres en komt ook de bestuurszetel en haar staf naar de binnenstad. Ook kent het onderwijs en onderzoek een natuurljke aantrekkingskracht voor het bedrijfsleven, onderzoeks- en kennisinstellingen en ondernemers en vice versa, zoals bijvoorbeeld het Humanities Cluster van de KNAW.

Andere belangrijke spelers binnen dit gebied zijn bewoners uit de buurt. Ook wordt er vanuit de UvA gefaciliteerd in tijdelijke studentenhuisvesting, dus dit brengt een nieuwe groep bewoners naar het gebied. 
Gelegen in het centrum zijn er natuurlijk ook volop ondernemers, winkeliers en horeca- en hotelexploitanten in onze nabijheid. De Amsterdammer zelf maakt ook gebruik van het gebied, evenals forenzen en toeristen.

Masterplan

Om het Universiteitskwartier goed op de omgeving, Amsterdam en overige gebruikers aan te laten sluiten wordt er een zogenaamd 'Masterplan' opgesteld. Hierin wordt, op basis van in- en externe input en het advies van West 8, stedenbouwkundig bureau en landschapsarchitect, de ideale invulling voor de gebouwen en de omliggende buitenruimte bepaald. Dit plan zorgt ervoor dat het Universiteitskwartier future proof blijft, voor alle gebruikers. Lees meer over het Masterplan.

De UvA in Amsterdam

Naast het Universiteitskwartier tref je de UvA ook op het Roeterseiland, het Amsterdam Science Park en het Academisch Medisch Centrum. Ook buiten deze plekken zijn er nog enkele gebouwen van de UvA in de stad. Op 'de stad als campus' vind je meer informatie.

Kaart van Amsterdam
Er staan inmiddels bijna 100 studentenprojecten online
Studenten werken samen aan het Universiteitskwartier

Sinds 2017 biedt de UvA de cursus ‘Placemaking’ aan op het Universiteitskwartier, de Roeterseilandcampus en het Amsterdam Science Park. Studenten analyseren in dit programma hun eigen studieomgeving. Ze gaan in gesprek met wetenschappers, buurtbewoners, overheid en organisaties en gebruiken hun wetenschappelijke kennis om samen de gebieden te verbeteren.

Scan de QR-code met je smartphone/tablet voor de app!

Meer informatie?

​Indien je specifieke vragen hebt over het Universiteitskwartier neem dan contact op met de afdeling Huisvestingsontwikkeling via: mailto:universiteitskwartier-ho@uva.nl. Kijk ook verder op www.campus.uva.nl voor informatie of download de Universiteitskwartier app: 

  • Download hier de app voor Android van de Google Play Store
  • Download hier de app voor Apple van de IOS Appstore