Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

BG5

Oudezijds Achterburgwal 233

BG5 is een voormalig kliniekgebouw op het Binnengasthuisterrein en valt op door de piramidevormige aanbouw langs de Vendelstraat. In dit gebouw zal in de toekomst opnieuw het onderwijs en onderzoek van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) een plaats krijgen, te denken aan grote onderwijszalen, maar ook studieplekken en een voorziening voor eten en drinken. Het huidige pand voldoet momenteel niet voor de gewenste functie en daarom loopt een ontwerptraject voor het toekomstig gebruik.

 • Onze ambitie

  BG5 dient straks als samenhangend onderwijsgebouw voor de Faculteit der Geesteswetenschappen en wordt voorzien van onderwijsruimten, studieplekken en kantoren, in combinatie met een auditorium, food court, grab and go en een huiskamerfunctie. De multifunctionele ruimte naast de entree biedt plaats voor bijeenkomsten en VOX-POP. Het monumentale karakter van het pand blijft behouden, maar krijgt een passende aanvulling met een nieuw te bouwen atrium.

 • Werkzaamheden

  Op dit moment vinden er geen werkzaamheden plaats. Wanneer dit wel zo is staat hier de meest actuele informatie onder dit tabblad. 

 • Tijdlijn

  Het is de bedoeling in 2024 te starten met funderingsherstel, daarna volgen de werkzaamheden aan het monument en nieuwbouwpaviljoen. Volgens planning wordt het pand eind 2026 opgeleverd. De bedoeling is dat de FGw na oplevering de laatste interieuraspecten kan aanpakken en in 2027 naar het pand verhuist.

  Voordat er gestart wordt met de werkzaamheden moet interne besluitvorming binnen UvA en het vergunningstraject binnen gemeente worden doorlopen. Het ontwerp bevindt zich nu in de conceptfase, het concept Definitief Ontwerp (DO) wordt naar verwachting in september 2023 vastgesteld, daarna wordt de vergunningsaanvraag ingediend. 

  Laatst geactualiseerd: 10-07-2023

Copyright: Ector Hoogstad Architecten
Impressie concept definitief ontwerp

Artist impression van het nieuwe atrium BG5, (conceptfase) door Ector Hoogstad Achitecten