Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) brengt de huisvesting van onderwijs en onderzoek terug van zo’n 85 panden naar vier innovatiedistricten in de stad. Huisvesting op vele afzonderlijke locaties zorgt voor versnippering. Bovendien verkeren sommige panden in slechte staat, zijn ze niet geschikt voor hedendaags onderwijs en onderzoek, lastig beheerbaar door de verspreide ligging en staan ze samenwerking tussen de verschillende disciplines in de weg door ruimtegebrek. 
Huisvestingsontwikkeling: regisseurs van de ruimtelijke campusontwikkeling

Huisvestingsontwikkeling bij de UvA draait om campussen en gebouwen die uitnodigen tot ontmoeting en interactie, co-creatie en interdisciplinaire wetenschapsbeoefening. Om adequate faciliteiten, een hoge verblijfskwaliteit, uitstekende bereikbaarheid en een open verbinding met hun omgeving en de binnenstad. Hoe ontwikkel je dat op maat?

Amsterdam Science Park (foto: Ilsoo van Dijk)

Midden in de stad

Ongeveer vijftien jaar geleden is de UvA begonnen met de ontwikkeling van vier innovatiedistricten op vier verschillende locaties:

  • Universiteitskwartier, op en rond het Binnengasthuisterrein voor de Geesteswetenschappen;
  • Roeterseilandcampus, voor de faculteiten Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Rechten en Economie en Bedrijfskunde;
  • Amsterdam Science Park, voor de bètagerelateerde opleidingen en onderzoek (Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica);
  • Amsterdam UMC locatie AMC, plus de medische wetenschappen in Amsterdam-Zuidoost.

Grenzen vervagen

Door clustering van onderwijs en onderzoek vervagen de grenzen tussen de faculteiten, tussen de universiteit en andere organisaties én tussen de universiteit en de samenleving. Er wordt een innovatiedistrict gerealiseerd waar op verschillende vlakken samengewerkt wordt en waar innovatief onderwijs en grensverleggend onderzoek plaatsvindt. Een plek waar maatschappelijke discussies gevoerd worden en waar iedereen welkom is. 

Universiteitskwartier (foto: Bob Bronshoff)
Roeterseilandcampus (foto: Ilsoo van Dijk)
Amsterdam Science Park (foto: Teska Overbeeke)