Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Universiteit van Amsterdam bouwt op en rond het Binnengasthuisterrein het Universiteitskwartier. In de toekomst de thuisbasis van de Faculteit der Geesteswetenschappen en UvA-brede voorzieningen zoals de Universiteitsbibliotheek.

In het bruisende, historische hart van Amsterdam ligt het Universiteitskwartier: een vierkante kilometer van kennis en cultuur. Het is de thuisbasis van de Faculteit der Geesteswetenschappen en de locatie van de nieuwe Universiteitsbibliotheek, het Allard Pierson en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het is de geboortegrond van de Universiteit van Amsterdam, dé plek voor vooruitstrevend onderwijs en baanbrekend onderzoek. Het Universiteitskwartier staat voor rust, reflectie en voor (inter)nationale samenwerking met gerenommeerde onderzoeksinstellingen, culturele en maatschappelijke organisaties en bedrijven. Hier ontmoeten studenten, medewerkers en ondernemers elkaar en krijgt de verbinding tussen de UvA en de stad vorm. Een inspirerende omgeving voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en cultuur.

Het gebied van het Universiteitskwartier.

Het Universiteitskwartier is ideaal gelegen ten opzichte van openbaar vervoer, de Rode Loper (gebied Rokin), culturele voorzieningen, winkels en horeca. Op het Universiteitskwartier komt alles samen.

Verbinding

Het Universiteitskwartier wordt een plek voor iedereen met interesse op het grensvlak van cultuur en wetenschap. Interactie met de stad is een onlosmakelijk onderdeel van het academische leven, zeker voor de geesteswetenschap- pen. Samenwerking tussen de faculteit en samenleving is vanzelfsprekend geworden.

Conservering en restauratie, Faculteit der Geesteswetenschappen

Toekomstvisie op de Amsterdamse binnenstad

Het toerisme in zijn vele gedaantes legt een hoge druk op de binnenstad van Amsterdam en het gebied rondom het Universiteitskwartier. Hoe kan Amsterdam maatregelen nemen om deze druk te verminderen?

Burgemeester Halsema vroeg hoogleraar Zef Hemel een langetermijnvisie voor de historische binnenstad te ontwikkelen. Hemel deed onderzoek en schreef zijn visie op de binnenstad (PDF download). Deze visie bevat een analyse van de huidige situatie en aanbevelingen voor het onderhouden en verbeteren van de historische binnenstad. Ook doet Hemel suggesties voor een aanpak die de drukte in de binnenstad moet verminderen en de leefbaarheid moet verbeteren.

Rust brengen in de openbare ruimte
In zijn vierde aanbeveling gebruikt Hemel het Universiteitskwartier als voorbeeld. Want om meer rust te krijgen in de binnenstad is aandacht nodig voor het beheer van het gebied. De gemeente Amsterdam, UvA, ondernemers en bewoners moeten dit samen doen.