Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
LAB42 is de nieuwe hub voor talentontwikkeling op het gebied van Digitale Innovatie en AI. Waar studenten, onderzoekers en bedrijven samenwerken. ‘Answering tomorrow’s questions together’. LAB42 omvat onderwijsruimtes, studieplekken, onderzoeksruimtes, werkplekken, ruimtes voor samenwerking met andere disciplines van de UvA en met externe partijen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en digitale innovatie. Het is een internationale hub voor de ontwikkeling van talent. Op 22 september 2022 is LAB42 officieel geopend.
 • Onze opgaven

  Het huidige onderwijsgebouw op Amsterdam Science Park, gebouw 904, is door de toename van studenten, personeel, promovendi en nieuwe samenwerkingen te klein geworden voor de hele Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). 

  Samenwerking

  LAB42 is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de UvA, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. Het doel van LAB42 is om met uitnodigende voorzieningen en door middel van co-creatie ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven en de samenleving te stimuleren, om antwoorden te geven op de vraagstukken van morgen.  

  Startups en MKB bedrijven

  MKB bedrijven en startups kunnen in LAB42 ruimtes huren om zich te vestigen. De vergaderruimtes voor onderzoekers en bedrijven zitten samen op een verdieping, diverse faciliteiten worden gedeeld en er zijn loungeplekken waar men elkaar kan ontmoeten. Een selectiecomité bepaalt welke bedrijven er terecht kunnen. Het belangrijkste criterium is dat de corebusiness van het bedrijf past bij de onderwerpen waarmee de studenten en onderzoekers zich bezighouden zoals datascience, AI en infrastructuur.

  Community

  De UvA wil ook aan een community bouwen op LAB42 door de interactie tussen studenten, onderzoekers en bedrijven te bevorderen. Het is van cruciaal belang om voorop te blijven lopen op het gebied van technologische ontwikkelingen, in Nederland en ver daarbuiten. Daarom zal er alles aan gedaan worden om innovatieve projecten binnen de community op te zetten en te realiseren.

 • Ontwerp
  Copyright: Benthem Crouwel Architects

  LAB42 is een toegankelijk en transparant gebouw, waar medewerkers, studenten en bedrijfsleven zich allemaal even thuis voelen – een levendige en inspirerende omgeving waar onderzoek, onderwijs en waardecreatie in de informatiewetenschappen samenkomen.

  Geen gewoon bèta gebouw

  LAB42 is met zijn innovatieve karakter, wetenschappelijke relevantie en baanbrekend onderzoek een huisvesting voor aanstormend talent en dit verdient een uniek ontwerp. Het woord LAB verwijst naar de visie van de architect: “Dit is geen gewoon bèta-gebouw maar een mengeling tussen een werkplaats, een loods, een bibliotheek, een laboratorium, een club, een kantoor, tja, wat niet eigenlijk?” LAB staat hier ook letterlijk voor broedplaats of laboratorium op het gebied van de informatiewetenschappen. Het getal 42 is zeer bekend onder informatiewetenschappers: namelijk het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en het alles (uit: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

  Tech & nature

  Het overkoepelende interieurthema in het ontwerp is tech & nature. Tech staat voor onze studies en instituten, nature is gekozen omdat iedereen behoefte heeft aan groen en dit bijdraagt aan een gezonde en prettige werkomgeving.

 • Faciliteiten en duurzaamheid

  Het gebouw is ontworpen om interactie en samenwerking te bevorderen. Onder één dak verzamelen zich studenten, onderzoekers en bedrijven die zich bezighouden met informatiewetenschappen en AI. Een deel van het gebouw is gereserveerd voor verhuur. LAB42 is een energieneutraal (ENG) gebouw van 12.000 m2. De draagstructuur van LAB42 is circulair en bestaat uit een 100% herbruikbare stalen structuur die werkt als een stellingkast. De stalen structuur is eenvoudig aan te passen en opnieuw in te delen naar veranderingen in de toekomst.

Foto: Bob Munten
Nominatie voor Schoolgebouw van het Jaar award

LAB42 ontving een nominatie voor Schoolgebouw van het Jaar, als onderdeel van de Architectenweb Awards 2023. Over LAB42 zei de jury: ‘De jury waardeert de hoge mate van innovatie en circulariteit die dit onderwijsgebouw biedt. Er is zoveel mogelijk gewerkt met gerecyclede en herbruikbare materialen. Bovendien maken de demontabele opzet en detaillering eventuele aanpassingen aan het gebouw gedurende de levensduur zo eenvoudig mogelijk.’