Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Oudemanhuispoort bestaat uit meerdere historische gebouwen en is één van de meest kenmerkende locaties van het Universiteitskwartier. Het complex dankt zijn naam aan de entree via de boekenmarkt ('Oudemanhuispoort') en beschikt over een unieke historische binnentuin. Het wordt op dit moment gedeeltelijk gebruikt door de Faculteit der Geesteswetenschappen en ondersteunende diensten van de UvA. De overige vertrekken zijn ingericht als locatie voor tijdelijke studentenhuisvesting. De UvA wil het Oudemanhuispoort-complex in stappen renoveren.
 • Onze opgave
  De bouwdelen van de Oudemanhuispoort

  Met onderstaande gefaseerde aanpak wil de UvA de Oudemanhuispoort voor de komende tien tot vijftien jaar behouden voor onderzoek en onderwijs aan de sterk gegroeide studentenpopulatie. Het geeft de UvA de tijd om de eisen en wensen van UvA én gemeente voor de verdere toekomst te onderzoeken. De verwachting is dat deze gefaseerde aanpak de (financiële) risico’s beter beheersbaar maakt.

  Fase 1: opknapbeurt carré en panden Slijkstaat 

  De UvA neemt hiervoor de hoogstnoodzakelijke maatregelen in het carré (A) en de gebouwen (C en D) aan de Slijkstraat. Hier vindt onderwijs plaats en zitten kantoren. Dit blijft zoals het is. Er verandert niets aan de indeling. De verouderde zitplekken, installaties en ICT worden vervangen en gebruiksvriendelijker.  

  Het interieur wordt aangepakt en opgefrist, verouderde installaties vervangen en er komt bekabeling voor dataverkeer voor betere wifi en daarmee sneller internet. Waar het logisch en verstandig i, gaan we verduurzamen. Het gaat om maatregelen die passen bij goed eigenaarschap van het gebouw. Deze maatregelen geven weinig overlast en gebeuren tijdens onderwijsperioden. Overlastgevende zaken worden in zomer 2025 uitgevoerd.  

  Fase 2: renovatie, restauratie, verduurzaming panden Kloveniersburgwal en Oudezijds Achterburgwal

  In de rijksmonumentale panden aan de Kloverniersburgwal (E, F en G) zit onderwijs en in het bouwdeel aan de Oudezijds Achterburgwal (B) zitten voornamelijk kantoren met facilitaire functies voor het onderwijs. Na verduurzaming sluit de UvA deze panden aan op het WKO-systeem van het Universiteitskwartier.  

  Fase 3: renovatie, restauratie, verduurzaming carré en panden Slijkstraat 

  Doel is de gebouwen langs de Slijkstraat (C en D) het carré (A) zodanig te restaureren en renoveren dat ze voldoen aan de huidige eisen voor onderwijs en kantoren en de historische waarden van de Oudemanhuispoort beter zichtbaar en beleefbaar maken. De OMHP vormt in de toekomst een belangrijke schakel in de logistiek van het Universiteitskwartier. Denk aan bevoorrading en afvalstromen.

 • Tijdlijn
  • Fase 1: De UvA verwacht zomer 2025 te kunnen starten met de uitvoering van de  hoogstnoodzakelijke maatregelen in het carré (A) en de bouwdelen (C en D) aan de Slijkstraat.  
  • Fase 2: UvA start de voorbereiding van het ontwerpproces van de panden aan Kloverniersburgwal en Oudezijdsvoorburgwal in 2024 en start het ontwerpproces zelf naar verwachting in 2025.  
  • Fase 3: De restauratie/renovatie van bouwdelen A (carré) en C en D (langs de Slijkstraat) schuift door naar 2035. Dit geeft de tijd om de plannen waar nodig aan te passen aan de ontwikkelingen.  

  Deze verschuiving in tijd betekent dat de duurzaamheidsambitie van de UvA voor deze panden verschuiven net als de gewenste wijzigingen en verbeteringen voor onderwijs (waaronder een plek voor het Universiteitstheater) en kantoren voor de faculteit der Geesteswetenschappen. Net als een goed uitgeruste logistieke hub voor het hele Universiteitskwartier. En het heeft gevolgen voor het fietsparkeren. Dit zoekt de UvA nader uit.

  Meer weten? Kijk onderaan deze pagina voor het laatste nieuws over de Oudemanhuispoort.

Webcolleges: Bouwhistorische onderzoeken OMHP en BG5

Voor de Oudemanhuispoort (OMHP) en BG5 zijn bouwhistorische verkenningen gedaan. Uit deze onderzoeken zijn resultaten gekomen die een interessant verhaal vertellen over de tijdlijn van de gebouwen. De presentatie wordt gedaan door bouwhistoricus Hans Vlaardingerbroek.