Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Oudemanhuispoort

De Oudemanhuispoort is één van de meest kenmerkende gebouwen van het Universiteitskwartier en heeft een entree via de boekenmarkt ('Oudemanhuispoort') en beschikt over een unieke historische binnentuin. Het wordt op dit moment gedeeltelijk gebruikt door de Faculteit der Geesteswetenschappen en ondersteunende diensten van de UvA. De overige vertrekken zijn ingericht als locatie voor tijdelijke studentenhuisvesting. Na deze tijdelijke invulling krijgt het onderwijs weer een centrale rol binnen dit gebouw Het gebouw wordt daarvoor verbouwd. Hier loopt een ontwerptraject voor.

  • Onze ambitie

    De UvA wil de monumentale en historische waarden van de Oudemanhuispoort beter zichtbaar en beleefbaar maken, want het complex is een rijksmonument en bestaat uit meerdere historische gebouwen. De opgave voor deze verschillende gebouwen is om ze te restaureren en te laten voldoen aan de huidige eisen. Daarnaast wil de UvA een aantal gebouwdelen van recentere datum vervangen door nieuwbouw, om grootschalige functies te kunnen huisvesten. De OMHP vormt in de toekomst een belangrijke schakel in de logistiek van het Universiteitskwartier.

  • Werkzaamheden

    Op dit moment vinden er geen werkzaamheden plaats. Wanneer dit wel zo is staat hier de meest actuele informatie onder dit tabblad. 

  • Tijdlijn

    De renovatie en restauratie van de monumentale delen van de Oudemanhuispoort  is complex. De verbouwing gaat later beginnen dan eerder verwacht. In deze fase zijn er nog te veel onzekerheden om een definitieve datum te communiceren voor de oplevering van dit bijzondere project. Zodra er meer duidelijkheid is over de voortgang volgt een planning.

Webcolleges: Bouwhistorische onderzoeken OMHP en BG5

Voor de Oudemanhuispoort (OMHP) en BG5 zijn bouwhistorische verkenningen gedaan. Uit deze onderzoeken zijn resultaten gekomen die een interessant verhaal vertellen over de tijdlijn van de gebouwen. De presentatie wordt gedaan door bouwhistoricus Hans Vlaardingerbroek.