Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De nieuwe Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek (UB) verhuist van het Singel en het PC Hoofthuis naar het Universiteitskwartier. Hier renoveren we het voormalige Binnengasthuisziekenhuis – in combinatie met een deel nieuwbouw – tot één gebouw voor de bibliotheek. Het gebouw is ontworpen als een 21e-eeuwse bibliotheek, een inspirerende ontmoetingsplek waar je kunt studeren, onderzoeken en werken. Een plek waar de hele academische gemeenschap zich thuis voelt en welkom is.

 • Onze ambitie
  • Het gebied kent een lange historie van uiteenlopende functies, waaronder een ziekenhuis en een klooster. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen. We laten de bestaande monumentale bouw in haar waarde en voegen daar een spectaculair glazen dak en een nieuwbouwvleugel aan toe. De voormalige ziekenzalen verbouwen we tot sfeervolle leeszalen met boekenwanden tot aan het plafond. Zo worden historische en eigentijdse elementen vervlochten tot een aansprekend pand.
  • Het prachtige atrium, in het midden van het gebouw, wordt uitermate geschikt voor voorlichtingsbijeenkomsten, open dagen, activiteiten en evenementen.
  • Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe UB. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van het water voor het vervoeren van bouwmaterialen. Om de toekomstige gebruikers van de nieuwe UB aan te moedigen op de fiets te komen realiseren we een grote fietsenstalling voor 1000 fietsen onder het gebouw.
  Bekijk het ontwerp van de nieuwe Universiteitsbibliotheek
 • Werkzaamheden

  Ben je benieuwd naar de huidige werkzaamheden? Bekijk dan het laatste bouwbericht, met hierin onder andere een update over de nieuwbouw, afronding WKO en de bereikbaarheid in de zomermaanden. 

  Ga naar het bouwbericht van 10 juli 2023 (opent in PDF)
 • Tijdlijn

  Op dit moment verwachten we dat de bouw eind 2024 wordt afgerond en dat de nieuwe UB in het derde kwartaal van 2025 in gebruik kan worden genomen. Dit blijft een prognose, want bij zo'n complex bouwproject kan er altijd iets onverwachts gebeuren.

  Laatst geactualiseerd: 29-08-2023

Een kijkje in het bouwproces van de nieuwe Universiteitsbibliotheek
Credits artist impressions: MVSA Architects
Video: een kijkje in het bouwproces

Benieuwd hoe het eraan toegaat op de bouwplaats? Bekijk de video waarin een deel van het bouwproces van de nieuwe Universiteitsbibliotheek is vastgelegd. 

Disclaimer: datum van opening nieuwe UB is nog niet definitief.