Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De campus is een plek voor iedereen met interesse op het gebied van economie, recht, gedrag en maatschappij en wetenschap. Interactie met de stad is een onlosmakelijk onderdeel van het academische leven. Samenwerking in vele vormen tussen de faculteiten en de samenleving is vanzelfsprekend geworden. De campus is de thuisbasis voor studenten, medewerkers, bewoners en ondernemers uit de stad.
Kaart van Amsterdam
Er staan inmiddels bijna 100 projecten online
Studenten werken samen aan de Roeterseilandcampus

Sinds 2017 biedt de UvA de cursus ‘Placemaking’ aan op de Roeterseilandcampus, het Universiteitskwartier en het Amsterdam Science Park. Studenten analyseren in dit programma hun eigen studieomgeving. Ze gaan in gesprek met wetenschappers, buurtbewoners, overheid en organisaties en gebruiken hun wetenschappelijke kennis om samen de gebieden te verbeteren.

Drie rechtenstudenten op Roeterseilandcampus
Studenten faculteit Recht

Naast de UvA foodcourt, Italiaans restaurant-pizzeria Via Vai, Swapfiets en bakkerij De Bakkerszonen zijn er gezellige cafés, bibliotheken, labs, collegezalen en een grote diversiteit aan studie-en werkplekken. Vanaf begin 2019 opent ook de LAW-hub van de faculteit der Rechtsgeleerdheid haar deuren aan de nieuwe Achtergracht.

Geschiedenis

De campus ligt op het voormalige Roeterseiland, genoemd naar de regent en stadsbestuurder Hendrik Roeters die in de 17de eeuw leefde. Het eiland maakte deel uit van een pre-industrieel bedrijvengebied binnen de stadsmuren. De grachtengordel is in de 17de eeuw aangelegd voor de grote toestroom van welgestelde immigranten. Omdat er genoeg ruimte langs de grachten over was kwamen er grote ondernemingen zoals brandewijn branderijen, glasblazerijen, ijzergieterijen en de stadstimmertuin zich vestigen.

Studenten bij CREA

De Nieuwe Achtergracht de straat waar veel gebouwen aan grenzen op de Roeterseiland campus is de plek waar in Amsterdam vanaf het midden van de 19e eeuw  de diamantindustrie zich had gevestigd. In het cultureel Studenten Centrum (CREA) op de campus was de  oudste diamantslijperij, de Diamantslijperij Maatschappij gehuisvest. Amsterdam is 400 jaar de diamantstad van de wereld geweest (bron: www.onsamsterdam.nl)

Andere UvA campussen

Naast de Roeterseilandcampus zijn er nog andere campussen in de stad: het Universiteitskwartier, het Amsterdam Science Park en het Academisch Medisch Centrum. Ook buiten deze campussen zijn er nog enkele gebouwen van de UvA in de stad. In de visie op campusontwikkeling vind je meer informatie.

Plattegrond Roeterseilandcampus 2022 (Klik om in te zoomen)
Ingang gebouw G (foto: Fotograafniels.nl)
Folia dossier over UvA gebouwen

In een speciaal dossier onderzoekt Folia UvA gebouwen, waaronder op de Roeterseilandcampus. Duik in de rijke geschiedenis en lees over boeiende herinneringen.