Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Gasthuiskerk heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen (vijftiende eeuw) en is één van de oudste gebouwen in het Universiteitskwartier. Restanten van dit gebouw bevinden zich gedeeltelijk op wat we nu bouwdelen B en C noemen. Bouwdeel A is het aangrenzende hoofdgebouw van Allard Pierson. In opdracht van de UvA is bij bouwdeel C de fundering hersteld en de bovenbouw is binnen de bestaande indeling weer geschikt gemaakt voor gebruik. Bouwdeel B wordt ook geschikt gemaakt voor gebruik.
 • Onze opgave
  De drie bouwdelen van het Allard Pierson en de Gasthuiskerk

  Bouwdeel B

  Bouwdeel B van de Gasthuiskerk (GHK) is momenteel in leegstandsbeheer, na het vertrek van kinderopvangorganisatie KinderRijk, maar de UvA heeft plannen om het weer in gebruik te nemen. Om het pand geschikt te maken wordt er een kleine gevelwijziging gedaan bij een raamkozijn aan de binnenhofzijde en wordt de binnenzijde van het pand opgeknapt.

  Bouwdeel C

  Bouwdeel C was eind 2023 opgeleverd. Eerst is funderingsherstel gedaan en vervolgens is de binnenkant opgeknapt om als kantoorfunctie te dienen voor de komende 15 jaar. Er zijn aanpassingen aan de installatie gedaan zoals ICT voorzieningen, meet- en regeltechniek en een ontruimingsinstallatie.  Aan de buitenzijde van de GHK zijn ook nog enkele deuren vervangen, tussen bouwdeel C en de steeg naar het woonblok langs het Binnengasthuisplein.

  Ook zullen er nog schilderwerkzaamheden aan de buitenzijde moeten plaatsvinden. Hier vindt eerst nog een onderzoek voor plaats en de planning wordt later gedeeld.

  Buitenruimte

  Voor de inrichting van de gebouw gebonden buitenruimte (de maaiveldinrichting aan de binnenhofzijde, daar waar we een funderingsplaat hebben aangelegd) wordt een ontwerp gemaakt. Het doel van dit ontwerp is om voetgangers opnieuw een goede routing te bieden van en naar het naastgelegen museum Allard Pierson.

 • Tijdlijn

  Start traject bouwdeel B: mei 2024- Oplevering : september 2024

  Naar verwachting zal het project van begin mei tot eind augustus 2024 duren. Via onze communicatiekanalen geven we updates over de planning en werkzaamheden.

  • Inpandige sloopwerkzaamheden 13 t/m 31 mei
  • Werkzaamheden vanaf medio mei
   riolering, installaties en het afwerken van zaken als deuren, glas en vloeren.

  Planning geactualiseerd op: 29-05-2024

  Meer weten? Kijk onderaan deze pagina voor het laatste nieuws over de Gasthuiskerk.

Eerste zonnepanelen UK in gebruik

De Gasthuiskerk is het eerste UvA-gebouw in het Universiteitskwartier waar zonnepanelen nu -sinds medio april 2024- actief in gebruik zijn.