Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Gasthuiskerk heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen (vijftiende eeuw) en is één van de oudste gebouwen in het Universiteitskwartier. Restanten van dit gebouw bevinden zich gedeeltelijk op wat we nu bouwdelen B en C noemen. Bouwdeel A is het aangrenzende hoofdgebouw van Allard Pierson. In opdracht van de UvA is bij bouwdeel C de fundering hersteld en de bovenbouw wordt binnen de bestaande indeling weer geschikt gemaakt voor gebruik.
 • Onze opgave
  De drie bouwdelen van het Allard Pierson en de Gasthuiskerk

  Eerst is funderingsherstel van bouwdeel C gedaan en in de toekomst wordt de binnenkant opgeknapt om als kantoorfunctie te dienen voor de komende 15 jaar. Er worden aanpassingen aan de installatie gedaan zoals ICT voorzieningen, meet- en regeltechniek en een ontruimingsinstallatie.  

  Bouwdeel B is momenteel in leegstandsbeheer, na het vertrek van kinderopvangorganisatie KinderRijk, maar de UvA heeft plannen om het weer in gebruik te nemen. Hiervoor wordt de indeling van het pand gewijzigd en wordt de gevel van dit bouwdeel aan het binnenhof, onder de boom iets aangepast. Aan het ontwerp en de planvorming wordt nog gewerkt in nauwe samenspraak met MenA (Monumenten en Archeologie). 

 • Tijdlijn

  Start traject: Q2 2021- Ingebruikname: Q1 2024
  •    Sloopwerkzaamheden (funderingsherstel) Q3 2022 (Afgerond)
  •    Uitvoering funderingsherstel Q4 2022 – Q1 2023 (Afgerond)
  •    Opknappen bouwdeel B Q3 en Q4 2023
  •    Ingebruikname Q1 2024

  De planning van bouwdeel B is nog in planvorming.

  Planning geactualiseerd op: 22-08-2023

  Meer weten? Kijk onderaan deze pagina voor het laatste nieuws over de Gasthuiskerk.

Beeld: Gasthuiskerk in herstel

In de afgelopen periode is de fundering van bouwdeel C van de Gasthuiskerk (GHK) hersteld. De volgende fase van de verbouwing is de aanpak van de zogeheten ‘bovenbouw’, het bovengrondse bouwdeel.