Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA wil haar monumentale panden in het Universiteitskwartier verduurzamen. Onder andere door bodemenergiebronnen in het gebied aan te leggen om de UvA-gebouwen van warmte en koeling te voorzien. De UvA is hiermee koploper in de duurzaamheidstransitie van het Universiteitskwartier.
WKO UK
  • Onze opgave

    De UvA heeft de ambitie om haar panden uiterlijk 2040 aardgasvrij te maken
    Hiervoor ontwerpt de UvA een netwerk van warmte-koude opslag (WKO) bronnen. Een WKO is een duurzame methode om energie uit de bodem te onttrekken en daarmee gebouwen te verwarmen en/of te koelen.

    De UvA wil efficient gebruikmaken van beschikbare warmte en koude in de bodem
    De UvA sluit haar gebouwen in het Universiteitskwartier daarom - waar mogelijk - aan op een systeem van bodemenergiebronnen. Zo heeft niet ieder gebouw een eigen bron nodig en gebruikt de UvA maar een deel van de aanwezige bodemcapaciteit. Dit is één van de maatregelen om het vastgoed van de UvA te verduurzamen. Zie www.uva.nl/duurzaamheid.

    Belangrijk is dat gebouwen goed geïsoleerd zijn voor aansluiting op de WKO UK
    Voor de UvA-gebouwen die de UvA wil aansluiten betekent dit dat er eerst een renovatie moet plaatsvinden. Het gaat om de gebouwen: Gasthuiskerk, de UvA-gebouwen aan de Oude Turfmarkt (waaronder  Allard Pierson Museum, Bijzondere Collecties), Universiteitsbibliotheek, BG5,  Oudemanhuispoort, Bushuis en Oost Indisch Huis. Andere gebouwen van de UvA in het centrum van Amsterdam liggen op een te grote afstand om aan te sluiten op dit warmte-koude netwerk. De UvA voorziet deze gebouwen in de toekomst van een eigen duurzame bron.

  • Tijdlijn
    • De vergunningsprocedure ondergrond (WIOR) loopt nog door tot in het eerste kwartaal van 2025.
    • De start van de aanbestedingsprocedure staat vooralsnog gepland in tweede kwartaal van 2025.
    • Uitvoering van de WKO UK staat nu gepland voor halverwege 2026.
    • De datum van ingebruikname, het daadwerkelijk gebruiken van warmte en koude uit de bronnen, heeft een sterke afhankelijkheid van de beschikbaarheid van elektrisch vermogen.

    Laatst bijgewerkt op: 4-11-2024

Werking monobron
Werking monobron
Hoe werkt een WKO-monobron?

Een WKO-systeem maakt gebruik van ondergrondse bronnen: een warme en een koude bron. Bij de WKO UK zijn dit monobronnen: in feite twee bronnen in één boorgat.