Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 28 mei kwam de begeleidingscommissie Roeterseiland, bestaande uit omwonenden, de Gemeente Amsterdam en de UvA, weer samen. Tijdens deze halfjaarlijkse bijeenkomst werd dit keer onder andere de recente demonstraties en de effecten daarvan op de buurt besproken.

Overlast door demonstraties  

Tijdens de recente demonstraties ervaarden omwonenden naast geluidsoverlast ook overlast van bijvoorbeeld geblokkeerde straten, vernielingen, intimidatie en wildplassen. Anderen hebben de protesten wel waargenomen maar bestempelen deze niet als overlast. Tijdens de protesten was de omgevingsmanager van de UvA beschikbaar voor buurtbewoners voor een luisterend oor en waar mogelijk informatie over de stand van zaken. De UvA blijft beschikbaar voor nazorg. Heb je hier behoefte aan? Neem dan contact op met omgevingsmanager Sophia Blom via omgevingsmanager-rec@uva.nl

De demonstraties leidden tevens tot de afsluiting van de bruggetjes tussen de Plantage Muidergracht en de Nieuwe Achtergracht, dit heeft een aantal weken geduurd en vooral voor oudere omwonenden overlast veroorzaakt. Zodra het mogelijk was zijn de bruggetjes weer toegankelijk gemaakt maar in het kader van veiligheid, de dreiging van nog een bezetting en de daarbij behorende vernieling, heeft dit even geduurd. We hopen dat het rustig blijft op de campus en dat dergelijke maatregelen niet meer nodig zullen zijn. 

Verkeerd geparkeerde fietsen 

Een ander agendapunt van de begeleidingscommissie was de overlast van verkeerd geparkeerde fietsen. Studenten behoren hun fietsen in de ruim aanwezige stallingen op de Roeterseilandcampus te parkeren maar dit gebeurt helaas nog onvoldoende. De UvA pakt dit probleem op drie manieren aan: preventief, corrigerend en belonend. 

Aan het begin van elk studiejaar plaatst de UvA grote borden vanaf de Roetersstraat naar de fietsenstallingen. Daar krijgen studenten bijvoorbeeld een kopje koffie, iets lekkers of een stuk fruit om hen de juiste gedragsregels aan te leren. Door het jaar heen spreken zes fietscoaches studenten aan op verkeerd parkeren en verplaatsen de fietsen indien nodig. Er is voldoende ruimte in de fietsenstallingen en de UvA informeert studenten via borden over beschikbare plekken. Samen met de gemeente en omwonenden blijft de UvA zoeken naar mogelijkheden in de openbare ruimte. 

Een rookvrije Roetersstraat? 

Michel van Wijk van Bewoners Amsterdam onderzoekt of er draagvlak is om de Roetersstraat rookvrij te maken. Bewoners Amsterdam is een netwerk van mensen die zich inzetten voor een goede en veilige leefomgeving, en voor de actieve betrokkenheid van bewoners en bedrijven bij hun eigen buurt. De aanwezige buurtbewoners steunen het initiatief voor een rookvrije Roetersstraat. Michel onderzoekt de mogelijkheden en houdt ons hierover op de hoogte.  

In zijn Buurtberichten deelt Michel leuke en interessante informatie over wat er speelt in de Plantage, Weesperbuurt en Kadijken. Op woensdagochtend houdt hij een Buurtspreekuur voor alle buurtgerelateerde ideeën, wensen en zorgen. Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar mbvanwijk@live.nl.  

Contact met de gebiedsmakelaar van de gemeente  

De gebiedsmakelaar inventariseert wat er speelt in de openbare ruimte, zoals overlast door rommel rondom vuilnisbakken en deelscooters, en neemt dit mee. Hij is ook het eerste aanspreekpunt vanuit de gemeente Amsterdam voor andere zaken. Gebiedsmakelaar Laurens Hoek wordt tijdelijk vervangen door Tim Bunink. U kunt hem bereiken via T.Bunink@amsterdam.nl.

Toekomst van de begeleidingscommissie 

De komende tijd wordt nagedacht over de toekomst van de begeleidingscommissie. Mogelijk komt er een andere vorm, zoals een inloopspreekuur met de gebiedsmakelaar van de gemeente en de omgevingsmanager van de UvA. Heeft u hier ideeën over? Laat het ons weten via omgevingsmanager-rec@uva.nl