Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De UvA is voornemens haar, veelal monumentale, panden op het Universiteitskwartier te verduurzamen. Eén van de beoogde maatregelen hierin is een netwerk aan te leggen van WKO-bronnen (Warmte- en Koude Opslag), de zogeheten ‘gebiedsgerichte WKO’. In augustus is gecommuniceerd dat het vergunningstraject voor dit project van start is gegaan. Deze week is de definitieve aanvraag voor de Waterwetvergunning ingediend.

Aanvraag en planning

De UvA heeft via het Omgevingsloket (zaaknummer 12468770) een aanvraag ingediend voor de uitbreiding van een Waterwetvergunning. Dit wordt behandeld door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Naar verwachting wordt hier eind februari 2024 een beslissing over genomen of de vergunning kan worden toegekend. Belanghebbenden kunnen tegen een Waterwetvergunning, die met de reguliere procedure is voorbereid, bezwaar maken. Dit kan binnen zes weken vanaf de dag na bekendmaking van het definitieve besluit via het Omgevingsloket. 

Waarom een vergunning Waterwet?

Het is noodzakelijk om een waterwetvergunning aan te vragen, of hier een melding van te maken, indien er (bouw)werkzaamheden worden verricht in of nabij het water of een waterkering. In het geval van project WKO UK is de vergunning aangevraagd voor het, tijdens de bouwwerkzaamheden, duurzaam verplaatsen en gebruiken van grondwater. Het grondwater dat onttrokken wordt, zal weer na uitwisseling van thermische energie terug in de bodem worden geïnjecteerd. 

De behandelaar, in dit geval de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, gaat na of de planvorming en werkwijze van dit project en of de kwaliteit van grondwater geborgd is, door toetsing aan de wet- en regelgeving.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gebiedsgerichte WKO en de voorgaande vergunningsaanvragen?