Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Gasthuiskerk heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen (vijftiende eeuw) en is één van de oudste gebouwen in het Universiteitskwartier. Restanten van dit gebouw bevinden zich gedeeltelijk op wat we nu bouwdelen B en C noemen. Bouwdeel A is het aangrenzende hoofdgebouw van Allard Pierson. In opdracht van de UvA is bij bouwdeel C de fundering hersteld en de bovenbouw is binnen de bestaande indeling weer geschikt gemaakt voor gebruik, net als Bouwdeel B. Beiden waren gereed in 2024.
De gebouwindeling van de Gasthuiskerk: De bouwdelen B en C zijn opgeknapt. Bouwdeel A is het aangrenzende hoofdgebouw van Allard Pierson.
Een bovenaanzicht van bouwdelen B en C
Informatie over het gebouw
  • Functies en functionaliteiten

    Kantoorfunctie

    De Gasthuiskerk heeft een kantoorfunctie. De bovenbouw van bouwdeel C is ingezet als een"schuiflocatie" voor het Universiteitskwartier. Dit betekent dat het als een tijdelijke locatie voor UvA afdelingen gebruikt wordt en daarom flexibel inzetbaar moet zijn. Momenteel zijn medewerkers van het Centre for Latin American Research and Documentation (CEDLA) de gebruikers van dit pand. Zij zijn in augustus 2024 verhuist vanuit de Roeterseilandcampus.

    Bouwdeel B wordt in zijn geheel afgenomen door de technische dienst en de afdeling Podiumkunsten van het Allard Pierson (AP).

    Buitenruimte

    Voor de inrichting van de gebouw gebonden buitenruimte aan de binnenhofzijde wordt een ontwerp gemaakt. Het doel van dit ontwerp is om voetgangers opnieuw een goede routing te bieden van en naar het naastgelegen museum Allard Pierson.

  • Duurzaamheid

    Om de Gasthuiskerk duurzaam, toekomstbestendig en energiezuinig te maken zijn onder meer deze maatregelen genomen:

    • Zonnepanelen: op het dak van de GHK zijn 33 zonnepanelen gelegd. Met deze hoeveelheid panelen kan naar verwachting een vermogen van 11500 kWh worden opgewekt, wat ongeveer gelijk staat aan het verbruik van vier huishoudens. De Gasthuiskerk is het eerste UvA-gebouw met actieve zonnepanelen in het UK.
    • Warmtepomp: dit is een energiezuinig systeem om een pand te verwarmen.
    • Luchtbehandelingssysteem met warmteterugwinning: een duurzaam systeem dat warmte hergebruikt en zorgt voor een schone en aangename lucht.
    • Isolatie beglazing aan binnenhofzijde: Dit zorgt ervoor dat er niet onnodig warmte wordt verloren van het gebouw en daarmee energie en kosten worden bespaard.

    De UvA is ook voornemens dat dit gebouw in de toekomst kan worden aangesloten op het WKO UK, wat in de toekomst moet gaan zorgen voor de warmte- en koude opslag voor de UvA-gebouwen op het Universiteitskwartier.

  • Historie
    Door de eeuwen heen

    Bouwdeel C is een deel van de voormalige Gasthuiskerk Het was ooit een klooster en had oorspronkelijk een geheel andere vorm (lengteas aan het Turfdraagsterpad).