Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de kade van de Grimburgwal, bij het terras ter plaatse van UvA-gebouw BG2 in het Universiteitskwartier, zijn medio juli 2024 drie zogeheten sinkholes ontstaan. Deze zinkgaten in het terras zijn instortingen van holtes in het onderliggende kade. Dit is waarschijnlijk ontstaan als gevolg van beperkte uitspoeling direct achter de damwandconstructie. Met de gemeente Amsterdam, vanuit het Programma Bruggen en Kademuren, is naar een tijdelijke oplossing gekeken om de gaten te repareren. De gaten worden in de komende dagen, vanaf woensdag 23 oktober, opgevuld en de bestrating wordt hersteld, zodat het terras daarna weer gebruikt kan worden.
Kademuur Grimburgwal
Kademuur Grimburgwal

Werkzaamheden 

Vanaf 23 oktober voert de aannemer, firma H. Van Wijk Infra, in opdracht van de gemeente het herstel van de sinkholes uit. Dit duurt ongeveer twee dagen, met een maximale uitloop tot drie dagen. Een deel van het straatwerk wordt verwijderd en een klein deel van de ondergrond wordt uitgegraven. Deze ruimte wordt opgevuld met klei, een steviger materiaal dan zand. De klei zorgt ervoor dat de grond weer stabiel is en de kademuur veilig gebruikt kan worden totdat deze volledig wordt vernieuwd. Het terugplaatsen en aantrillen van het straatwerk kan op de laatste werkdag mogelijk enige geluidshinder veroorzaken. 

Planvorming definitief herstel kade Grimburgwal 

Eerder zijn er ook al tijdelijke maatregelen getroffen aan deze kade, nadat een groot deel van de kadewand in 2020 instortte. De UvA, als eigenaar van deze kade, bereidt het definitief herstel van de kade voor in samenwerking met het Programma Bruggen en Kademuren van de gemeente Amsterdam. De gemeente neemt het mee in haar programma omdat ook de andere kademuren en bruggen op de Grimburgwal en binnen het gebied vervangen dienen te worden.  

Lees meer over het definitief herstel van de kademuur Grimburgwal.