Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Placemaking Universiteitskwartier stopt na drie succesvolle edities. Het keuzevak past niet in het nieuw ontwikkelde curriculum van de bacheloropleiding ‘Global Arts, Culture and Politics’. Gelukkig blijft er Placemaking in het Universiteitskwartier: een mastervak van Conservering en Restauratie zet kunst in de openbare ruimte op de agenda.

Het bachelor keuzevak ‘Placemaking UK’ dat inmiddels drie edities heeft gehad, heeft voor zowel opdrachtgevers als voor de studenten veel inzichten opgeleverd.

Optimale inrichting van de openbare ruimte

Opdrachtgever was VOLBG ( Vereniging Openbaar en Leefbaar BinnenGasthuisterrein). Mede door de kritische blik en interventie van de studenten is de opdrachtgever tot het volgende inzicht gekomen: Er moet nog veel meer informatie-uitwisseling komen als het gaat om de plannen voor de verkeerscirculatie op dit voormalig ziekenhuisterrein. Hier moeten in de nabije toekomst veel meer fietsers en voetgangers hun weg vinden.

Inclusiviteit van de Nieuwe UB

De Universiteitsbibliotheek heeft veel gehad aan het onderzoek naar mogelijkheden om ook voor buurtbewoners een meer inclusieve Nieuwe UB in te richten. Voorgesteld werd een digitaal informatiepunt met ‘(publieks-) agenda, maar ook de krant van vandaag toe te voegen. Voor meer samenhang tussen onderwijs en de (Nieuwe) UB werd een aantrekkelijke tentoonstellingsopstelling ontworpen, waar de onderzoeksresultaten van bijvoorbeeld een werkgroep zichtbaar zijn.

Cultuur in het Universiteitskwartier

Eén van de laatste projecten richtte zich op de theaters in het UK, begeleid door cultuurhuis de Brakke Grond. Studenten geven aan dat zij wel nieuwsgierig zijn naar de programmering, maar toch gaan zij nooit naar een theater, zelfs niet als dit vlakbij hun collegezaal is. ‘Op de Kaart’ probeert hier met een surprisekaartje - je bepaalt de datum maar weet niet waar je heen gaat- iets aan te doen. En het werkt! Mede dankzij een goed doordachte website en veel creativiteit. Dat dit spannende concept geen vervolg uitwerking krijgt nu Placemaking UK stopt, is bijzonder jammer. De UvA zoekt daarom contact met een inventieve startup om ‘’Op de Kaart” aan over te dragen. Voor meer informatie is te raadplegen: m.simons@uva.nl

Placemaking for Conservation gaat door

Gelukkig krijgt een tweede Placemakingsintiatief wél vervolg. In het kader van de opleiding Conservering en Restauratie gaan Masterstudenten aan het werk om aandacht te schenken aan kunst in en om het Universiteitskwartier.

Het Joods jongenstehuis Megadlé Jethomiem, Amstel 1 werd in 1977 gesloopt (Bron: jck.nl)

In opdracht van onder andere Allard Pierson en het stadscuratorium werd afgelopen herfst onderzoek gedaan naar objecten die om wat voor reden ook aandacht verdienen, met de bedoeling deze op de agenda (van de eigenaar) te krijgen. Zo wandelt menig passant zonder dit te weten over het monument ter nagedachtenis van de bijna honderd jongens die tijdens de oorlog uit het kindertehuis op Vlooienburg zijn gedeporteerd. Dit monument ligt in het plaveisel voor de Stopera en valt nauwelijks op. De Placemakers onderzochten niet alleen het verhaal erachter, maar ontwikkelden tal van plannen om ook het monument meer onder de aandacht te brengen.

De komende editie in oktober zal om weer heel andere objecten gaan. De Placemakers zien uit naar suggesties van lezers van de nieuwsbrief of deze site. Is er een beeld, monument of object (in of rond het UK) waarvan u denkt dat het vergeten raakt, aandacht behoeft?
Dan kunt u mailen naar: s.stigter@uva.nl