Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ontwerp en impressie

LAB42 is een toegankelijk en transparant gebouw, waar medewerkers, studenten en bedrijfsleven zich allemaal even thuis voelen – een levendige en inspirerende omgeving waar onderzoek, onderwijs en waardecreatie in de informatiewetenschappen samenkomen. LAB42 is met zijn innovatieve karakter, wetenschappelijke relevantie en baanbrekend onderzoek een huisvesting voor aanstormend talent en dit verdient een uniek ontwerp. "Dit is geen gewoon bèta-gebouw maar een mix van werkplaats, loods, bibliotheek, laboratorium, club, kantoor… wat kan hier eigenlijk niet?”

Copyright: Benthem Crouwel Architects

Door het College van Bestuur (CvB) van de UvA  is de definitieve gunning voor de bouw van het nieuwe gebouw  op Amsterdam Science Park verleend aan Benthem Crouwel Architects. Zij presenteerden een ontwerpvisie met een stevige basis en daarnaast veel vrijheid om er een gebouw van te maken dat past bij de ambities van de Universiteit van Amsterdam en de diverse gebruikers.

Voor de keuze van architecten en adviseurs (het Ontwerpteam, OT) was de UvA verplicht de Europese aanbestedingsregels te volgen. Uit de verschillende voorstellen is op basis van visie, plan van aanpak, constructeur, circulariteit, in combinatie met de kosten, unaniem voor Benthem Crouwel Architects gekozen.

Voor het interieurontwerp is gekozen voor studio Groen + Schild. Het ontwerpteam bestaat verder uit bouwadviesbureau Strackee Bouwadviesbureau, installatie-adviseur Deerns en bouwfysica adviesbureau DGMR.

Sfeer en thema

Het overkoepelende interieur thema in het ontwerp is tech & nature. Tech staat voor onze studies en instituten, nature is gekozen omdat iedereen behoefte heeft aan groen en dit bijdraagt aan een gezonde en prettige werkomgeving.

De gewenste sfeer en uitstraling is algemeen te omschrijven als fris, licht en warm. In het gebouw is veel daglicht dat in combinatie met groen zorgt voor een aangenaam gebouw waar iedereen graag verblijft. Tegelijkertijd zorgen kleur- en materiaalgebruik voor een warme sfeer. Door een diversiteit aan plekken en sferen zijn de verschillende zones in het gebouw duidelijk herkenbaar. Het gebouw is praktisch en multifunctioneel in haar gebruik en het ontwerp en de inrichting zijn hierop afgestemd. 

Ontwerp- en interieurimpressies
  • Entreegebied 
    Entreegebied. Copyright: Studio Groen+Schild

    Op de begane grond vind je als eerste het entreegebied. Het entreegebied nodigt uit om het gebouw binnen te komen. Een plek met veel daglicht en van waaruit je het gebouw in kunt kijken. Hier zijn het grote open atrium en studentenruimten te vinden waar gebruikers elkaar kunnen ontmoeten. 

  • Onderwijszalen en studieplekken
    Studieplekken. Copyright: Studio Groen+Schild

    Op de eerste en tweede verdieping komen de onderwijsruimtes, collegezalen en studieplekken. De onderwijszalen hebben een multifunctioneel en flexibel karakter. Alle zalen hebben voldoende daglicht, wat bijdraagt aan een gezonde leeromgeving. De inrichting nodigt uit tot actie en is kleurrijk. Indeling en meubilair maken actieve werkvormen mogelijk. 

    De studieplekken zijn verschillend in sfeer, uitstraling en beleving maar zijn duidelijk herkenbaar voor de functie waarvoor ze bedoeld zijn. In een hoge-intensiteit studieplek ervaar je een sfeer waaraan je meteen merkt dat stilte gewenst is. Belangrijk is dat alle plekken comfortabel zijn en voorzien zijn van een stopcontact!

    "Het groen in het gebouw geeft een positieve associatie met welzijn, gezondheid, ontspanning en een optimale werk- en studieomgeving en draagt daarnaast, door de luchtvochtigheid op te vangen, bij aan een comfortabel klimaat. Het centrale hart waaiert van de begane grond uit van verdieping tot verdieping en transformeert van het sociale middengebied naar steeds rustigere ruimten. Deze ruimten waar in rust, concentratie en privacy gewerkt kan worden bevinden zich aan de buitenrand. Deze opbouw zorgt per verdieping voor een leeromgeving waar de gebruikers zich thuis voelen en waar zij optimaal comfortabel en prettig kunnen werken." Heleen Verlinde, projectmanager Interieur LAB42

  • Kantoren, flexibele ruimtes en open plekken
    Kantoorruimte. Copyright: Studio Groen+Schild

    Op de hogere verdiepingen tref je de vergaderruimtes, kantoren voor mkb-bedrijven en loungeplekken voor ontmoeting. LAB42 is zo gebouwd dat op de verschillende verdiepingen ontdekkings-, ontmoetings-en concentratie zones zijn. Er zijn koffiecorners, common rooms (algemene ruimtes) en van beneden naar boven nemen de concentratie kantoorplekken toe. Op de bovenste verdiepingen zitten de kantoren van het Instituut voor Informatica (IvI) en het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). 

    Vergaderruimte. Copyright: Studio Groen+Schild

    De kantooromgeving is gericht op geconcentreerd werken. Comfortabele sfeervolle plekken in een rustige omgeving dragen hieraan bij. Op schrijfbare wanden kun je ideeën uitdenken of informatie met elkaar delen. Collega’s moeten geconcentreerd kunnen werken zonder gestoord te worden door geluiden op de gang of vanuit de commonrooms. Een goede akoestiek is hierbij voorwaardelijk. Zachte, warme materialen dragen bij aan een prettige akoestiek. 

    Commonroom en vergaderruimte. Copyright: Studio Groen+Schild

    In de ‘ontmoetings’ zone, waar formeel en informeel overleg kan plaatsvinden, is ruimte voor napraten en koffie drinken. Het derde gebied zal een dynamische route zijn tussen de twee vaste zones. Hier ligt de nadruk op de kruisbestuiving (ontdekken) tussen de verschillende disciplines.

    In het ontwerp is extra aandacht voor ontwerp en inrichting van de commonrooms. De commonrooms dienen ontmoeting te faciliteren, een goede sfeer draagt hier aan bij. Werkgroepen zijn tijdens het ontwerpproces nauw betrokken geweest bij de te maken keuzes zodat straks een omgeving ontstaat die goed aansluit bij ieders wensen. 

  • Co-creatie plekken voor bezoekers en partners
    Co-creatie lounge door Studio Groen+Schild

    Op de derde etage is er ruimte voor co-creatie. Hier kunnen alle gebruikers elkaar ontmoeten en vooral bezoekers en partners. Door verandering in sfeer is het duidelijk dat je de zone van co-creatie binnenstapt. De sfeer laat zich het beste omschrijven als een combinatie van kantoor en creative space. Het zakelijke en representatieve uiterlijk van een kantooromgeving, gecombineerd met de creatieve zijde van ondernemerschap.