Het atrium bevat horecavoorzieningen, op de eerste en tweede verdieping zijn er onderwijsruimtes en collegezalen, en op de derde verdieping vergaderruimtes, kantoren voor mkb-bedrijven en loungeplekken voor ontmoeting. Op de bovenste verdiepingen bevidnen zich de kantoren van het Instituut voor Informatica (IvI) en het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Op de vierde en vijfde verdiepingen zitten ook de AI-labs van het ICAI, dat zich richt op de gezamenlijke ontwikkeling van AI-technologie door middel van onderzoek labs met het bedrijfsleven, de overheid en de kennisinstellingen.
LAB42 is een energieneutraal (ENG) gebouw van 12.000 m2. Dit betekent dat het gebouw net zoveel energie produceert als het nodig heeft. Er zitten ongeveer 1800 m2 zonnepanelen op het dak en in de gevels. De zuidwest gevel heeft een patroon van open en gesloten panelen dat zich naar de top van het gebouw toe verdicht en refereert aan een binaire code, als knipoog naar de informatica die in het gebouw onderwezen wordt. Delen van de gesloten panelen bestaan uit zonnepanelen, die ook in de toekomst herbruikbaar zijn. Om zonnepanelen over de hele oppervlakte van het dak te kunnen plaatsen zijn de luchtbehandelingskasten die normaliter op het dak staan, naar een onderliggende verdieping verplaatst. Zelfs in het glas van de dakramen/daklichten zijn zonnecellen verwerkt.
Het gebouw heeft een WKO-systeem (Warmte-en Koude opslag) en reductie van CO2 en heeft een retentie dak dat regenwater opvangt (minder belasting van riolering) dat weer wordt gebruikt voor de toilet doorspoeling in het gebouw.
De draagstructuur van LAB42 is circulair en bestaat uit een 100% herbruikbare stalen structuur die werkt als een stellingkast. De stalen structuur is eenvoudig aan te passen en opnieuw in te delen naar veranderingen in de toekomst.
Er wordt in LAB42 geen onnodig materiaal gebruikt om de constructie te verbergen of dicht te maken. Het materiaal dat we naast de constructie wél gebruiken is duurzaam, zo gebruiken we vilt van gerecyclede petflessen als panelen om de akoestiek te bevorderen. Hergebruikte producten en materialen die zijn gebruikt: hergebruikte tourniquets, circulaire binnenwanden – een aanzienlijk percentage van wand is gemaakt van gebruikte gipsplaat, de gipsplaat in zicht is wel nieuw. Hergebruikte houten gelamineerde liggers, werkvloer van hergebruikt beton, hergebruikte kabelgoten, brandslanghaspels, en aansluitsnoeren. Ook het meubilair bestaat uit hergebruikte materialen.
Via de daklichten valt het daglicht van boven het atrium binnen. Het atrium is het centrum met veel licht en groenvoorzieningen. Dit vele daglicht en groen zorgen voor een prettig binnenklimaat en daarmee een gezonde werkomgeving voor studenten, werknemers en bedrijven. Het lichte atrium dat als een diagonaal door het hele gebouw loopt, speelse vides, een verbindende loopbrug en gevarieerde werklandschappen zorgen voor een structuur die helder en overzichtelijk is maar ook dynamisch en inspirerend. Een onderverdeling is gemaakt in drie duidelijk herkenbare zones, van concentratieplekken tot ruimtes waar ontmoeting en ontdekking centraal staan, en maakt een optimale kruisbestuiving mogelijk tussen de verschillende disciplines. Daarbij stimuleert het ontwerp ook nog eens traplopen!
Gedurende het ontwerpproces is intensief samengewerkt met de gebruikers. De bijzondere geveluitstraling, levendige plint met RoboLab, het entreegebied, atrium en lounge maakt nieuwsgierig en stimuleert ontmoeten en samenwerken. Het atrium is geheel open en laat door zijn transparantie zien wat er in het gebouw allemaal gebeurd. Het gebouw heeft een dubbele gelaagdheid van beneden naar boven en van binnen naar buiten, van ontmoeten en ‘reuring’ naar rustige en hoge concentratie ruimtes.
Consolidatiepoints registreren de aanwezigheid zodat straks in de onderwijszalen en kantoren licht, lucht, temperatuur en comfort eenvoudig is aan te passen op de hoeveelheid mensen.