EN uva.nl
Universiteitskwartier

Historie Oudemanhuispoort

In 1602 werd op het terrein van het voormalige Oude Nonnenklooster het Oude Mannen en Vrouwen Gasthuis geopend. De hoofdvleugel aan de noordzijde bestond uit twee achter elkaar gelegen vleugels en onderscheidde zich door een fraaie ingangspartij en een versierde top, de zijvleugels boden plaats aan regenten en regentessen en kamers voor oude mannen of oude vrouwen.

In de tweede helft van de 18e eeuw werd het pand met behoud van de grondvorm vernieuwd, naar ontwerp van G.F. Maybaum en burgemeester P. Rendorp. De gang langs de zuidgevel veranderde in een overdekte doorgang met achttien winkelkasten, de huidige boekenmarkt.

Vanaf 1831 deed het huis dienst als proveniershuis, hulphospitaal en dependance van het Binnengasthuis. Daarna bood het onderdak aan o.a. de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, de Rijksacademie en aan het Museum Van der Hoop (1854-1885). In 1880 werd het gebouw in gebruik genomen door de UvA. De laatste renovaties dateren uit de jaren ‘60.

De Oudemanhuispoort wordt op dit moment gedeeltelijk gebruikt door de Faculteit der Geesteswetenschappen. Sinds  maart 2019 is ook een gedeelte in gebruik voor tijdelijke studentenhuisvesting.

AT5 video ' Oudemanhuispoort'

De Amsterdamse zender AT5 maakte in april 2019 een portret van de Oudemanhuispoort,  als onderdeel van de reeks 'De Straten van Amsterdam'. Bekijk het interview met UvA-historica Petra Brouwer vanaf 08:40 minuten.

De geschiedenis van de Oudemanhuispoort draait, anders dan de naam misschien doet vermoeden, niet alleen om (oude) mannen. Petra Brouwer, universitair docent in de Oudemanhuispoort, vertelt over de historie van deze plek. Want wat doet die vrouw bovenop de poort? [Bron: AT5]