In de tweede helft van de 18e eeuw werd het pand met behoud van de grondvorm vernieuwd, naar ontwerp van G.F. Maybaum en burgemeester P. Rendorp. Er werd plaats gemaakt voor een luxere oude mannen en vrouwenhuis met gedetailleerde 17e eeuwse gevels. De gang langs de zuidgevel veranderde in een overdekte galerij met achttien winkelkasten, de huidige boekenmarkt. De opzet van OMHP is altijd middeleeuws gebleven, te herkennen aan verschillende elementen zoals de twee poorten die naar de galerij leiden.
Vanaf 1831 deed het huis dienst als proveniershuis, hulphospitaal en dependance van het Binnengasthuis. Daarna bood het onderdak aan o.a. de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, de Rijksacademie en aan het Museum Van der Hoop (1854-1885). In 1880 is het complex drastisch gewijzigd en werd het gebouw in gebruik genomen door de UvA. De laatste renovaties dateren uit de jaren ‘60.
Met welke veranderingen gingen alle verschillende functies van de Oudemanhuispoort gepaard? Onderzoekers van het 4D Research Lab doken in de rijke geschiedenis van het gebouw. Bekijk hier de reconstructie.
Voor de Oudemanhuispoort (OMHP) en BG5 zijn bouwhistorische verkenningen gedaan. Uit deze onderzoeken zijn resultaten gekomen die een interessant verhaal vertellen over de tijdlijn van de gebouwen. Deze resultaten en het verhaal wil de UvA graag delen met geïnteresseerden en daarom is er een informatief webcollege opgenomen. De presentatie wordt gedaan door bouwhistoricus Hans Vlaardingerbroek, hij heeft immers een groot gedeelte van de onderzoeken gedaan. Van het webcollege is ook een korte versie opgenomen, waarin alleen de inleiding van de onderzoeken wordt verteld.
De Amsterdamse zender AT5 maakte in april 2019 een portret van de Oudemanhuispoort, als onderdeel van de reeks 'De Straten van Amsterdam'. "De geschiedenis van de Oudemanhuispoort draait, anders dan de naam misschien doet vermoeden, niet alleen om (oude) mannen. Petra Brouwer, universitair docent in de Oudemanhuispoort, vertelt over de historie van deze plek. Want wat doet die vrouw bovenop de poort?"
Klik op de video en bekijk het interview met UvA-historica Petra Brouwer vanaf 08:40 minuten.