Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een WKO-systeem maakt gebruik van ondergrondse bronnen: een warme en een koude bron. Bij de WKO UK zijn dit monobronnen: in feite twee bronnen in één boorgat. Er hoeft dan ook maar één bron geboord te worden, wat zowel kosten als ruimte bespaart.

Hoe werkt een WKO-monobron?

In de winter pompt het systeem grondwater uit de warme bron. Dit water stroomt door een warmtewisselaar die warmte onttrekt om het gebouw te verwarmen. Het afgekoelde water wordt vervolgens teruggepompt in de koude bron. In de zomer pompt het systeem koud grondwater uit de koude bron om het gebouw te koelen. Het opgewarmde water wordt daarna teruggepompt in de warme bron. Het systeem moet in balans zijn om de bodem niet te verstoren. Dit betekent dat de hoeveelheid warmte en koude die wordt opgeslagen en opgepompt in evenwicht moet zijn.

Water uit de bron verder verwarmt met warmtepomp
In de winter komt het water uit de warme bron meestal met een temperatuur tussen de 8 en de 15 graden Celsius. Dit is niet voldoende om een gebouw direct te verwarmen. Een warmtepomp verhoogt de temperatuur verder naar een geschikte temperatuur. Goede isolatie is dus essentieel voor een comfortabel warm gebouw zonder onnodig energieverbruik.

3D-animatie
Welke ruimte is er ondergrond?

Arcadis heeft in opdracht van de UvA onderzocht welke ruimte er in de ondergrond is voor de bronnen voor de WKO UK. Deze 3D-animatie laat zien wat zij aantroffen.