Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Universiteitskwartier

Historie BG5

Langs de Vendelstraat op het Binnengasthuisterrein is tussen 1888-1890 het Klinisch Ziekenhuis tot stand gekomen. In sobere Neo-Hollandse Renaissance-stijl werd dit ontworpen door H. Leguyt volgens een paviljoensysteem, in opdracht van het Gasthuisbestuur. Het gebouw maakt deel uit van het complex Binnengasthuis, waar meerdere klinieken op het Binnengasthuisterrein toe behoorden.

Oorspronkelijke indeling

De ziekenzalen waren gesitueerd in de twee vleugels, waarbij de westelijke vleugel fungeerde als mannenkliniek; de oostelijke als vrouwenkliniek. De algemene voorzieningen waren gesitueerd in het verbindingslid. In de ronde uitbouw waren twee boven elkaar geplaatste ruimtes amphitheatergewijs ingericht als collegezalen.

In de jaren '80  heeft de Universiteit van Amsterdam de ruimte tussen de twee langgerekte paviljoens opgevuld met een piramidevormige transparante erker ten behoeve van een nieuwe mensa, de voorziening voor eten en drinken.