Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Studenten van de master Duitslandstudies kwalificeren zich bij uitstek voor de Nederlandse en Duitse arbeidsmarkt. Vanwege het grote politieke en economische belang van de Bondsrepubliek is er in allerlei werkvelden vraag naar “Duitslandexperts” die historisch, cultureel en sociaal de weg weten in ons buurland. Onze studenten hebben vaak een goede uitgangspositie bij banen op ministeries, in de journalistiek of in het onderwijs. Met een stage tijdens de opleiding doe je werkervaring op, leer je het werkveld kennen en bouw je alvast een netwerk op. Uiteraard zet je de opgedane werkervaring op je cv.

Arbeidsmarkt

Afgestudeerden van de master Duitslandstudies werken onder meer bij ministeries (met name Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en OCW), in Europa (Brussel of in Euroregio’s), in de journalistiek (NOS, de Volkskrant, Elsevier, Historisch Nieuwsblad), het onderwijs (als leraar geschiedenis en/of Duits), de universiteit (Amsterdam, Leiden, München, Keulen, Birmingham), het bedrijfsleven (Shell, Aon Inpoint, Campina), uitgeverijen (Boom), musea (Verzetsmuseum, Anne Frank Huis) en vele andere instellingen.

Vaardigheden

In de master Duitslandstudies doe je tijdens de hoor- en werkcolleges, en zeker bij het schrijven van je scriptie, veel inhoudelijke kennis op. Maar even belangrijk zijn de onderzoeks- en schrijfvaardigheden die je je in dit masterprogramma eigen maakt. Dankzij je brede historische kennis, je specifieke kennis op het gebied van Duitslandstudies en je capaciteiten als zelfstandig onderzoeker, denker en schrijver ben je op veel terreinen van de arbeidsmarkt concurrerend. Enige kennis van de Duitse taal wordt in Nederland bovendien een steeds unieker selling point.

Copyright: Swaantje Hehmann
Ik werk als stadsambassadeur van Haarlem in Osnabrück. Ik zorg ervoor dat uitwisselingen tussen beide steden in goede banen worden geleid. Wisse Hendriksma, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Wisse

Leraar worden?

Wil je leraar worden? Na het afronden van de master Duitslandstudies kun je aan de UvA in één jaar je bevoegdheid halen via de eenjarige Lerarenopleiding.

Master Lerarenopleiding Duits
Master Lerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting 

Stage

Met een stage tijdens de opleiding doe je werkervaring op, leer je het beroepsveld kennen en bouw je alvast een netwerk op. Uiteraard zet je de opgedane werkervaring op je cv. Studenten van de master Duitslandstudies hebben stage gelopen bij NRC Handelsblad, weekblad Elsevier, het Historisch Nieuwsblad, de NOS, Uitgeverij Boom Nelissen, het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies, de Nederlandse ambassade in Berlijn, het Stasi-archief in Berlijn, Nederlandse bedrijven in Duitsland en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Andere voorbereiding op de arbeidsmarkt

Behalve via een stage kun je je bij Duitslandstudies ook op andere manieren voorbereiden op de arbeidsmarkt. 

  • Het DIA heeft een breed programma van activiteiten waaraan studenten kunnen deelnemen. Zo is er het Graduiertenkolleg, waar studenten en promovendi elkaars werk bespreken. Regelmatig presenteren masterstudenten er hun scriptieonderzoek, waar Duitse wetenschappers vervolgens op reageren.
  • Het DIA is een instituut van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD). Het DIA organiseert speciaal voor masterstudenten internationale conferenties en excursies. Gemotiveerde studenten kunnen hieraan deelnemen.  
  • Afgestudeerden van de master Duitslandstudies gaan vakken volgen in Duitsland, of doen een kopstudie na hun master. De Duitslanddesk biedt de mogelijkheid om tijdens de studie met een beurs in Duitsland te studeren.
Copyright: UvA / FGw / Renske de Vries
Na mijn master Duitslandstudies had ik het gevoel nog niet klaar te zijn met studeren. Nu woon ik in Berlijn, waar ik nog een master volg en werk bij het Zentrum für Zeithistorische Forschung in Potsdam. Renske de Vries, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Renske

Academische carrière

Met je masterdiploma ben je ook gekwalificeerd om verder te werken in de wetenschappelijke wereld, bijvoorbeeld met promotieonderzoek. Aan de UvA en aan het Duitsland Instituut Amsterdam bestaan mogelijkheden om kennis te maken met actuele onderzoeksprojecten, namelijk in het Graduiertenkolleg. Hier bespreken gemotiveerde studenten en promovendi regelmatig elkaars wetenschappelijke werk, in dialoog met senioronderzoekers en buitenlandse gasten. Het DIA beschikt in beperkte omvang over beurzen om getalenteerde afstudeerders een promotievoorstel te laten ontwikkelen.

Natuurlijk kun je ook meedingen naar promotieplekken die door universiteiten worden uitgeschreven of zelf een projectvoorstel indienen bij Nederlandse of Duitse stichtingen. Docenten van de opleiding geven graag advies.

Rick Tazelaar
Copyright: Rick Tazelaar/FGw
Duitslandstudies opende voor mij de deur naar de wetenschap Rick Tazelaar, alumnus Duitslandstudies Lees het verhaal van Rick
Ook ik ben historicus (KNHG)

Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden. Meer voorbeelden van beroepsperspectieven vind je op het Beroepsplatform Historici op de website van het KNHG.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.