Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) is een ingewikkelde en omvangrijke opgave voor de UvA en haar uitvoerende partijen. Om belangstellenden hier een kijkje in te geven publiceert de UvA maandelijks 'UB in Beeld'. Met beeldmateriaal laten wij zien wat er zich afspeelt in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, wat de nieuwe UB gaat worden. Bezoek je deze pagina via een computer? Klik op de foto's om te vergroten.

Onder het monumentale trappenhuis in de Tweede Chirurgische kliniek. Door het verwijderen van de gietijzeren lift (die pas jaren ná de bouw van de kliniek was aangebracht) is een ronde opening naar de nieuwe kelder ontstaan die straks wordt afgesloten door een glazen vloer.
Niet alleen de buitenmuren maar ook de binnenmuren zijn inmiddels gemetseld tot aan de begane grond. Dat houdt in dat ook hier de vijzelbalken kunnen worden verwijderd. Die balken zijn niet te tillen met een paar man en worden daarom getild met een klein kraantje. De Tweede Chirurgische kliniek staat nu geheel op de nieuwe fundering en kelder.
De gang van de fietsenkelder tekent zich al af. Op de plek van de schroefpalen komen kolommen en een scheidingswand naar de atrium lounge annex studieplaatsen.
De funderingspalen die ‘los’ in de kelderruimten staan worden allemaal weggehaald. Door de vulling van de palen komen is een zwaar klusje.
De ‘hub’ voor de overslag van alle bouwmaterialen die per boot worden aangevoerd is (bijna) klaar. Tot het eind van de bouw UB zal hier straks bijna dagelijks een transport aanmeren.
Van Hattum en Blankevoort is druk bezig om al haar werkzaamheden af te ronden, de bouwplaats op te ruimen over te dragen aan BINX die alle resterende werkzaamheden voor haar rekening neemt.

De beelden van juli terug zien? Bekijk ze via deze link