Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Alle plannen, kennis en inzichten komen samen in een inspirerend toekomstbeeld: de Visie Universiteitskwartier. De visie is de opmaat tot de opgaven voor het gebied en komt aan bod in hoofdstuk 6. Hierbij is de band met de binnenstad essentieel, en tevens een stevig fundament voor de toekomst. De mix aan functies biedt daarbij een kleurrijke toevoeging. Na eeuwenlange transformatie staan we ook nu weer aan het begin van een nieuw hoofdstuk, van een gebied met een bijzondere sfeer en eigen identiteit.

Band met de binnenstad, stevig fundament voor de toekomst 

Voor de Universiteit is deze historische locatie het visitekaartje en kloppend hart van de Universiteit van Amsterdam. Voor Amsterdam is die keuze van betekenis omdat hiermee de voor de verblijfskwaliteit en economische vitaliteit belangrijke functiemenging in de binnenstad voor de komende decennia wordt geborgd. 
De keuze om hier de Faculteit der Geesteswetenschappen te huisvesten, geeft samen met de nieuwe Universiteitsbibliotheek, de Agnietenkapel, het Allard Pierson en andere wetenschappelijke instituten invulling aan de wens van de UvA en de gemeente voor een prominente rol voor de universiteit bij de transformatie en verdere ontwikkeling van het gebied. De officieuze naamgeving ‘Universiteitskwartier’ geeft symbolisch uitdrukking aan die rol. 

Kleurrijke toevoeging aan een gemengd gebied

Het Universiteitskwartier bestaat uit een mix van wonen, werken, studeren, onderzoeken, detailhandel, horecavoorzieningen. Binnen die mix is de UvA een functie die nadrukkelijk aanwezig is en vanuit die positie een constructieve bijdrage levert aan het aanzien, het gebruik en daarmee de sfeer en karakter van het gebied. 

Nieuw hoofdstuk 

Met het huisvesten van de complete Faculteit der Geesteswetenschappen en de komst van de Universiteitsbibliotheek is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de lange rijke historie van het gebied en de aanwezigheid van de UvA daarbinnen. Het gebied vormt weer een kwalitatief en dynamisch onderdeel van de binnenstad, maar wel een met een eigen karakter. Het gebied wordt weer geassocieerd met studie, debat, kennisuitwisseling, zingeving, contemplatie, inspiratie, ontmoeting, ontspanning, rust en reuring. 

Bijzondere sfeer, eigen identiteit 

Studenten, medewerkers, bewoners, ondernemers en bezoekers begeven zich kriskras door het gebied. Ze stromen in en uit faculteitsgebouwen, bezoeken de Universiteitsbibliotheek, komen terug van werk of winkel, ontmoeten elkaar op een van de centrale plekken of zoeken even rust in een van de groene binnenhoven. In hun voetstappen weergalmen die van priesters, monniken, broeders, zusters, chirurgijns en verpleegsters uit lang vervlogen tijden. Bezoekers die spanning en vertier zoeken laten het gebied ongeïnteresseerd links liggen, maar bezoekers die aangetrokken worden door de ingetogenheid en nieuwsgierig zijn naar wat dit deel van de binnenstad nog meer te bieden heeft, zullen op ontdekkingstocht gaan. Het Universiteitskwartier ademt daarmee een andere sfeer ademt dan het gebied daaromheen. Sinds uitvoering is gegeven aan het programma Agenda Amsterdam Autoluw is het aanmerkelijk rustiger, schoner en veiliger toeven langs groene kades.

Lees meer over de visie op in hoofdstuk 6 (pag 56-59)