Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In hoofdstuk 5 van het SMP wordt een toelichting en probleemanalyse gegeven van de stedenbouwkundige structuur en inrichting van de openbare ruimte. Daarbij is gekeken naar de oriëntatie van de gebouwen op de openbare ruimte en de terugkerende elementen van poorten, hoven en stegen. Ook de randen van en routing door het gebied komen uitgebreid aan bod.

Oriëntatie gebouwen op de openbare ruimte 

Veel gebouwen zijn met hun achterzijde naar de belangrijke verbindende openbare ruimte georiënteerd (blauwe gestippelde lijn). De zwarte doorgetrokken lijn geeft de gebouwen(delen) weer die met de voorkant op de openbare ruimte (roze gearceerd) georiënteerd zijn. 

Poorten - hoven - stegen 

In het superblok is de organisch ontstane sequentie van poorten (symbool poort), hoven (groen en blauw) en stegen (gestippelde pijlen) nog deels waarneembaar. De latere toevoeging van de piramidevormige mensa was een inbreuk op de open hovenstructuur. In de centrale openbare ruimte (roze gearceerd) is de beslotenheid verloren gegaan. 

Randen 

Gebouwen langs de Kloveniersburgwal, Oude Turfmarkt/Amstel en de Nieuwe Doelenstraat vormen de harde randen van het gebied. Ze hebben een verkaveling haaks op de straten. De 19e-eeuwse bebouwing langs de Grimburgwal bestaat uit losse, grote gebouwen. 

Routing 

Binnen het conglomeraat van gebouwen en buitenruimtes is er geen duidelijke routing en ontbeert de Universiteit een entree aan de Slijkstraat.

Bekijk de stedenbouwkundige situatie en openbare ruimte in hoofdstuk 5 (pag 48-55)