Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Door middel van programmatisch onderzoek is door de UvA onderzocht waar de benodigde functies van het Universiteitskwartier het best tot hun recht zouden komen. Hierbij speelt het Programma van Eisen van de gebruikers (faculteit, decaan, studenten, onderzoekers) een rol, maar ook de geschiktheid van de beschikbare gebouwen (ruimtes en opzet), de ligging binnen het gebied en de mogelijkheden en kosten van eventuele aanpassingen aan de bebouwing. Dit onderzoek heeft een uitwerking in gewenste functieverdeling opgeleverd.
  • In de nieuwe Universiteitsbibliotheek wordt de open geesteswetenschappelijke boekencollectie samengebracht op 1 locatie. De bibliotheek biedt een grote diversiteit aan studieplekken (ruim 1.000), onderwijs -en evenementenruimtes. Er komen werkplekken voor ongeveer 100 bibliotheekmedewerkers. 
  • Gebouw BG5 wordt het onderwijshart van het Universiteitskwartier. In het gebouw komt een groot aantal onderwijszalen, variërend van kleine werkgroepzalen tot grotere collegezalen. Op de begane grond is ruimte voor ontmoeting van studenten en medewerkers. Hier vindt men de centrale voorziening van eten en drinken, gekoppeld aan het vernieuwde atrium en de tentoonstellingsruimte van FGw. Ook een deel van de medewerkers van de FGw vinden hier hun werkplek. 
  • De Oudemanhuispoort gaat een groot aantal afdelingen van de Faculteit der Geesteswetenschappen in de Oudemanhuispoort huisvesten, en er worden meerdere grote collegezalen, kleinere werkgroepruimtes en een centrale logistieke punt gerealiseerd. Verdeeld over de UB, BG5 en de Oudemanhuispoort komen ruim 1.300 studieplekken voor de studenten van de UvA.
  • Het gebouw BG3 wordt het centrale gebouw van de faculteit, midden in het gebied. De onderwijsbalies, het bestuur met stafbureau en een deel van de medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen worden op deze centrale locatie gehuisvest. 
  • Het Universiteitstheater wordt het ‘theater van de wetenschap’, waarin naast onderwijs en onderzoek van de FGw ook een cultureel programma wordt gepresenteerd bestaande uit lezingen en bijeenkomsten voor zowel de academische gemeenschap als de stad. 
  • De Gasthuiskerk, een van de oudste gebouwen in het gebied, wordt breed ingezet voor kantoren en representatie. 
  • Het Allard Pierson beheert en presenteert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Met internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van archeologie, boekgeschiedenis, cartografie, grafische vormgeving, Joodse cultuurgeschiedenis, zoölogie en de uitvoerende kunsten is dit een van de belangrijkste erfgoedcollecties in Europa. Het Allard Pierson verbindt daarmee de wereld van de Universiteit met de maatschappij. In het pand bevindt zich onder andere het museum en het museumcafé, onderwijszalen, stijlkamers, en de onderzoekzaal. 
  • De gebouwen BG1 en BG2 blijven in gebruik voor onderwijs en onderzoek door de FGw.

Hoofdstuk 2 van het SMP gaat dieper in op de plannen van de stad (pag 10-18) in relatie tot het programma van de Universiteit (pag 20-27) voor het Universiteitskwartier en hoe zij elkaar versterken.

Lees meer over de gebouwen en het programma in hoofdstuk 2 (pag 10-27)