Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het gebouw is ontworpen als een 21e-eeuwse bibliotheek, een inspirerende ontmoetingsplek waar je kunt studeren, onderzoeken en werken. Een plek waar de hele academische gemeenschap zich thuis voelt en welkom is.

Wat kun je verwachten in de nieuwe Universiteitsbibliotheek?

Geestenswetenschappelijke collectie

De bibliotheek biedt ruimte aan 7 kilometer boeken in een fraaie open opstelling in studiezalen met entresols. Met deze opstelling wordt een oude wens van de Faculteit der Geesteswetenschappen vervuld: één bibliotheek geesteswetenschappen, waarin alle vakgebieden zijn opgenomen. De erfgoedcollecties van de UvA blijven in het Allard Pierson.

Ruimte voor ontmoeting

Het gebouw is ontworpen om onderwijs, onderzoek, studeren en werken te faciliteren. Daarnaast is er ruimte voor presentaties en evenementen. Het atrium, de gangen, het restaurant en het dakterras bieden volop mogelijkheden voor ontmoeting en interactie. Ook voor even koffiedrinken is daar voldoende zitgelegenheid.

Ruimte voor onderwijs

Onderwijs is een van de pijlers van de universiteit, dus ook van de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Het voormalig chirurgisch theater, waar in vroegere tijden het menselijk lichaam werd ontleed, is straks een ruimte waar hoorcolleges worden gegeven. Daarnaast zijn er onder meer werkgroepzalen, een onderwijszaal, een bronnenzaal en een opnamestudio in het ontwerp opgenomen.

De nieuwe UB in 3D
Zien: de nieuwe Universiteitsbibliotheek in 3D

In gesprekken en co-creatiesessies met studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers, is de inrichting van de UB nauw afgestemd op hun behoeften. Dit leidde bijvoorbeeld tot een grote diversiteit aan studieplekken, werk- en onderwijsruimtes.

Een studiezaal met hoge boekenkasten

Studieplekken

  • De bibliotheek biedt een grote diversiteit aan studieplekken. Zij biedt een rustpunt in de drukke binnenstad met stille studieplekken voor geconcentreerd werk, en tegelijkertijd ruimtes voor discussie, groepswerk en brainstormen.
  • Individueel studeren wordt gefaciliteerd door afsluitbare eenpersoonsstudiecellen en stille studieruimtes waar studenten aan leestafels of tafels langs het raam geconcentreerd kunnen werken, in de meeste gevallen met een eigen meegebrachte laptop. De voormalige ziekenzalen van de chirurgische kliniek worden verbouwd tot leeszalen. Door de toevoeging van een entresol wordt de gehele hoogte van deze ruimtes benut voor de open boekopstelling.
  • Groepswerk kan worden gedaan in een van de projectruimtes, uitgerust met scherm en schrijfmogelijkheden. De projectruimtes variëren in mogelijkheden en uitstraling. Zo komt er een whiteboard kamer waarbij de wanden en tafel volledig te beschrijven zijn en een ruimte die volledig groen is, met een boom in het midden.
  • Daarnaast komen er vier grotere samenwerkruimtes waar gepraat mag worden en in groepjes gewerkt kan worden. In deze ruimtes bevinden zich verrijdbare schermen en whiteboards en flexibel meubilair. Een van deze ruimtes grenst aan een dakterras met uitzicht over de binnenstad.

Een podium

In samenwerking met het Allard Pierson en anderen bieden we een podium om de UvA nog meer zichtbaar te maken. Het prachtige atrium, in het midden van het gebouw, is uitermate geschikt voor voorlichtingsbijeenkomsten, open dagen, activiteiten en evenementen.