De bibliotheek biedt ruimte aan 7 kilometer boeken in een fraaie open opstelling in studiezalen met entresols. Met deze opstelling wordt een oude wens van de Faculteit der Geesteswetenschappen vervuld: één bibliotheek geesteswetenschappen, waarin alle vakgebieden zijn opgenomen. De erfgoedcollecties van de UvA blijven in het Allard Pierson.
Het gebouw is ontworpen om onderwijs, onderzoek, studeren en werken te faciliteren. Daarnaast is er ruimte voor presentaties en evenementen. Het atrium, de gangen, het restaurant en het dakterras bieden volop mogelijkheden voor ontmoeting en interactie. Ook voor even koffiedrinken is daar voldoende zitgelegenheid.
Onderwijs is een van de pijlers van de universiteit, dus ook van de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Het voormalig chirurgisch theater, waar in vroegere tijden het menselijk lichaam werd ontleed, is straks een ruimte waar hoorcolleges worden gegeven. Daarnaast zijn er onder meer werkgroepzalen, een onderwijszaal, een bronnenzaal en een opnamestudio in het ontwerp opgenomen.
In gesprekken en co-creatiesessies met studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers, is de inrichting van de UB nauw afgestemd op hun behoeften. Dit leidde bijvoorbeeld tot een grote diversiteit aan studieplekken, werk- en onderwijsruimtes.
In samenwerking met het Allard Pierson en anderen bieden we een podium om de UvA nog meer zichtbaar te maken. Het prachtige atrium, in het midden van het gebouw, is uitermate geschikt voor voorlichtingsbijeenkomsten, open dagen, activiteiten en evenementen.