Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De monumentale Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis van het voormalige Binnengasthuisziekenhuis, renoveren we – in combinatie met een deel nieuwbouw – tot één gebouw voor de bibliotheek. Een complex bouwproject in de historische binnenstad van Amsterdam. De renovatie en verbouw van de monumentale panden vereisen bouwkundige precisie en samenwerking met gemeente en omwonenden. De (ver)bouw neemt enkele jaren in beslag.
Het interieur van de nieuwe UB in 3D
Het interieur van de nieuwe UB in 3D

In gesprekken en co-creatiesessies met studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers, is de inrichting van de UB nauw afgestemd op hun behoeften. Dit leidde bijvoorbeeld tot een grote diversiteit aan studieplekken, werk- en onderwijsruimtes.

Ontmoeting, studeren en interactie 

MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt laten de bestaande monumentale bouw in haar waarde en voegen daar een spectaculair glazen dak en een nieuwbouwvleugel aan toe. Ontmoeting, studeren en interactie zullen in het pand centraal staan. De nieuwe UB vormt daarmee - naast het onderwijs - één van de twee zwaartepunten op de campus.

Interieur

Artist impressions interieur: copyright MVSA Architects

De kelderverdieping van het atrium met studieruimte
De kelderverdieping van het atrium met studieruimte
De begane grond van het atrium met de servicebalie
De begane grond van het atrium met de servicebalie
Studiezaal met hoge boekenkasten
Studiezaal met hoge boekenkasten

Atrium kelderverdieping

In het atrium bieden we ruimte voor evenementen, debatten en tentoonstellingen voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en cultuur.

Atrium begane grond

In de nieuwe UB staat een team van medewerkers klaar om alle bezoekers van dienst te zijn. Bibliotheekmedewerkers en informatie- en collectiespecialisten ondersteunen studenten en medewerkers bij het raadplegen van collecties en het vinden van de juiste bronnen. Ook zijn er specialisten op het gebied van open access, publiceren en auteursrecht.

Studiezaal

Individueel studeren kun je in afsluitbare eenpersoonskamers en in stille studieruimtes waar je, samen met andere studenten, aan leestafels of tafels langs het raam geconcentreerd kunt werken. Een deel van de studieplekken is uitgerust met desktops. De voormalige ziekenzalen van de Tweede Chirurgische Kliniek verbouwen we tot sfeervolle leeszalen met boekenwanden tot aan het plafond.

De samenwerkingsruimte in het nieuwbouwdeel
De samenwerkingsruimte in het nieuwbouwdeel
De voormalige snijzaal wordt een onderwijsruimte
Het voormalig chirurgisch theater wordt een onderwijsruimte

Chirurgisch theater

Het monumentale chirurgisch theater van het voormalige ziekenhuis wordt getransformeerd in een bijzondere, representatieve onderwijszaal. Hier worden colleges en lezingen gegeven en kunnen we evenementen of filmavonden organiseren.

Nieuwbouwdeel

De bibliotheek beschikt over diverse soorten studieplekken: rustige plekken voor geconcentreerd werk en verschillende ruimtes voor discussie, groepswerk en brainstormen. Alle vier samenwerkingsruimtes beschikken over verrijdbare schermen, whiteboards en flexibel meubilair. De samenwerkingsruimte in het nieuwbouwdeel grenst aan een dakterras. Op dit terras met daktuin is een fantastisch uitzicht over de binnenstad.

Gangen

De kenmerkende corridorstructuur van het oude ziekenhuis en de granitovloer zijn elementen die behouden blijven tijdens de renovatie. In de gangen komen studieplekken en boekenkasten. Zo worden historische en eigentijdse elementen vervlochten tot een aansprekend pand.

Zitjes in de gangen
Zitjes in de gangen
Het architectonisch ontwerp (copyright MVSA architects)
Het architectonisch ontwerp (copyright MVSA architects)

Gevelscherm

Als een licht filterende sluier tussen de UB en de woningen is een gevelscherm ontworpen rondom het nieuwbouwdeel van de UB. Het gevelscherm bestaat uit bronskleurige letters die een zin uit het gedicht ‘Awater’ van Martinus Nijhoff weergeven. De zin “Lees maar, er staat niet wat er staat” is vertaald in de 24 talen waarin de UvA doceert. Het gevelscherm is het unieke resultaat van de samenwerking tussen architect, letterontwerper, producent en UvA.

Uitgelegd: Wat is parametrisch ontwerpen?

Parametrisch ontwerpen helpt om 'slim' te bouwen. Thijs van de Straat, architect bij MVSA Architects legt in een artikel en video van AT5 uit wat parametrisch ontwerpen betekent en wat je er precies mee kunt.