Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ontwerp

De monumentale Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis van het voormalige Binnengasthuisziekenhuis, renoveren we – in combinatie met een deel nieuwbouw – tot één gebouw voor de bibliotheek. Een complex bouwproject in de historische binnenstad van Amsterdam. De renovatie en verbouw van de monumentale panden vereisen bouwkundige precisie en samenwerking met gemeente en omwonenden. De (ver)bouw neemt enkele jaren in beslag.

MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt laten de bestaande monumentale bouw in haar waarde en voegen daar een spectaculair glazen dak en een nieuwbouwvleugel aan toe. Ontmoeting, studeren en interactie zullen in het pand centraal staan. De nieuwe UB vormt daarmee - naast het onderwijs - één van de twee zwaartepunten op de campus.

In gesprekken en co-creatiesessies met studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers, is de inrichting van de UB nauw afgestemd op hun behoeften. Dit leidde bijvoorbeeld tot een grote diversiteit aan studieplekken, werk- en onderwijsruimtes.

Interieur

De begane grond van het Atrium met studieruimte.
De begane grond van het atrium met studieruimte

In het atrium bieden we ruimte voor evenementen, debatten en tentoonstellingen voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en cultuur.

De eerste verdieping van het atrium met de servicebalie
De eerste verdieping van het atrium met de servicebalie

In de nieuwe UB staat een team van medewerkers klaar om alle bezoekers van dienst te zijn. Bibliotheekmedewerkers en informatie- en collectiespecialisten ondersteunen studenten en medewerkers bij het raadplegen van collecties en het vinden van de juiste bronnen. Ook zijn er specialisten op het gebied van open access, publiceren en auteursrecht.

Studiezaal met hoge boekenkasten
Studiezaal met hoge boekenkasten

Individueel studeren kun je in afsluitbare eenpersoonskamers en in stille studieruimtes waar je, samen met andere studenten, aan leestafels of tafels langs het raam geconcentreerd kunt werken. Een deel van de studieplekken is uitgerust met desktops. De voormalige ziekenzalen van de Tweede Chirurgische Kliniek verbouwen we tot sfeervolle leeszalen met boekenwanden tot aan het plafond.

De monumentale snijzaal van het voormalige ziekenhuis wordt getransformeerd in een bijzondere, representatieve zaal, waar we naast evenementen en lezingen, ook colleges kunnen geven.

De samenwerkingsruimte in het nieuwbouwdeel
De samenwerkingsruimte in het nieuwbouwdeel

De bibliotheek beschikt over diverse soorten studieplekken: rustige plekken voor geconcentreerd werk en verschillende ruimtes voor discussie, groepswerk en brainstormen. Alle vier samenwerkingsruimtes beschikken over verrijdbare schermen, whiteboards en flexibel meubilair. De samenwerkingsruimte in het nieuwbouwdeel grenst aan een dakterras. Op dit terras met daktuin is een fantastisch uitzicht over de binnenstad.

Zitjes in de gangen
Zitjes in de gangen.

De kenmerkende corridorstructuur van het oude ziekenhuis en de granitovloer zijn elementen die behouden blijven tijdens de renovatie. In de gangen komen studieplekken en boekenkasten. Zo worden historische en eigentijdse elementen vervlochten tot een aansprekend pand.

 

 

 

Artist impressions interieur copyright MVSA Architects

 

Duurzaamheid

De UB wordt het eerste rijksmonument dat volledig energieneutraal en geheel gasloos is. Energie, warmte, koude en stroom worden duurzaam opgewekt. Op de platte daken worden zonnepanelen geplaatst. Er wordt op lage temperatuur verwarmd en hoge temperatuur gekoeld met behulp van warmtepompen. Vloeren, daken en gevels worden geïsoleerd.

Waar mogelijk wordt gebruikgemaakt van moderne technologie. Zo zorgen sensoren in de verschillende ruimtes voor een optimale bezetting van het gebouw.

De UB stimuleert gebruikers om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Onder het gebouw komt een grote fietsenstalling voor 1000 fietsen.

Infographic over de nieuwe UB. Vertoont facts & figures over functionaliteiten, duurzaamheid, historie en natuurlijk het aantal kilometers aan boeken.