Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Historie

Balkons van de Tweede Chirurgische kliniek omstreeks 1940. Bron: Stadsarchief.
Balkons van de Tweede Chirurgische kliniek omstreeks 1940. Bron: Stadsarchief Amsterdam.
Oorspronkelijke atrium met zicht op telefoontoren uit 1981
Het oorspronkelijke atrium met de telefoontoren in 1981. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Grootste ziekenhuis in de binnenstad

Het Binnengasthuis was vier eeuwen lang het grootste ziekenhuis in de Amsterdamse binnenstad. Wat in 1578 begon als gasthuis in twee kloostercomplexen, werd vanaf de 19e eeuw met architectonische ingrepen omgebouwd tot ziekenhuiscomplex.

Geïnspireerd door de voormalige kloosterstructuur, ontwierp F.W.M. Poggenbeek de Tweede Chirurgische kliniek en het Zusterhuis, met tussenliggend hof. In de Tweede Chirurgische kliniek is een ‘corridorsysteem’ toegepast: lange gangen waar meerdere ziekenzalen op uitkwamen. De interne verdeling van de ruimtes in beide gebouwen zijn ook nu nog intact met vele oorspronkelijke elementen, waaronder de trappen met gedecoreerd ijzeren hekwerk en het chirurgisch theater. Zo behouden we de oorspronkelijke structuur van het ziekenhuis. In het - inmiddels monumentale - Binnengasthuiscomplex werd de Tweede Chirurgische Kliniek tot 2011 gebruikt door CREA.

Copyright foto: Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam
Twintig skeletten gevonden bij opgraving op nieuw UB-terrein

Tijdens graafwerkzaamheden op het terrein van de nieuwe Universiteitsbibliotheek zijn twintig skeletten gevonden door de archeologiedienst van de gemeente Amsterdam. Folia schreef er een artikel over.