Historie

Het Binnengasthuisterrein in het Universiteitskwartier kent een lange historie van uiteenlopende functies. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen, toen hier het Oude en Nieuwe Nonnenklooster waren gevestigd. In het gebied waren een klooster, ziekenhuis, museum, woongebied en universiteit gevestigd. De Universiteit van Amsterdam is hier, als Athenaeum Illustre, in 1632 gestart.

Balkons van de Tweede Chirurgische kliniek omstreeks 1940. Bron: Stadsarchief.
Balkons van de Tweede Chirurgische kliniek omstreeks 1940. Bron: Stadsarchief Amsterdam.
Oorspronkelijke atrium met zicht op telefoontoren uit 1981
Het oorspronkelijke atrium met de telefoontoren in 1981. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Het Binnengasthuis was vier eeuwen lang het grootste ziekenhuis in de Amsterdamse binnenstad. Wat in 1578 begon als gasthuis in twee kloostercomplexen, werd vanaf de 19e eeuw met architectonische ingrepen omgebouwd tot ziekenhuiscomplex.

Geïnspireerd door de voormalige kloosterstructuur, ontwierp F.W.M. Poggenbeek de Tweede Chirurgische kliniek en het Zusterhuis, met tussenliggend hof. In de Tweede Chirurgische kliniek is een ‘corridorsysteem’ toegepast: lange gangen waar meerdere ziekenzalen op uitkwamen.

De interne verdeling van de ruimtes in beide gebouwen zijn ook nu nog intact met vele oorspronkelijke elementen, waaronder de trappen met gedecoreerd ijzeren hekwerk en de Snijzaal. Zo behouden we de oorspronkelijke structuur van het ziekenhuis.

In het - inmiddels monumentale - Binnengasthuiscomplex werd de Tweede Chirurgische Kliniek tot 2011 gebruikt door CREA.