Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het pand BG5 is een voormalig kloostercomplex en ziekenhuis wat ook te zien is in de indeling van het gebouw. Het monumentale karakter van het gebouw wordt grotendeels behouden maar ook in ere hersteld. Zo worden de trappenhuizen hersteld naar de oorspronkelijke situatie, hiermee wordt de looproute in het pand duidelijker. Het gebouw zal daarnaast worden ontdaan van alle aanbouw die later aan het oorspronkelijke monument is gemaakt. Eén van de belangrijkste uitgangspunten van het nieuwe gebouw is het verwijderen van de piramide, waarvoor een nieuw paviljoen in de plaats komt.

Het atrium

Het huidige atrium, het verbindingsgebouw aangebouwd in de jaren ’60, wordt hierbij vervangen voor een nieuw bouwvolume, waarbij het monument zichtbaar blijft vanaf de Vendelstraat. Er is gekozen dit in een diamantvorm terug te bouwen, enerzijds om zo maximale zichtlijnen te genereren op het achterliggende monument, anderzijds om ook te passen binnen het met de gemeente afgestemde bebouwbare kavel, de zogeheten ‘kavelenvelop’.

Artist impression VOX-POP in BG5 entree, conceptfase door Ector Hoogstad Architecten

Huiskamer van de faculteit

Het visitekaartje van het gebouw is de ‘huiskamer’ van de faculteit.  Naast de entree op de begane grond bevindt zich een multifunctionele ruimte, welke gebruikt kan worden voor bijeenkomsten en VOX-POP. Deze ruimte wordt middels een volledig te openen glazen wand afgescheiden van het atrium. Op bovengelegen etages in het paviljoen bevinden zich een groot auditorium en een in tweeën te delen grote onderwijsruimte voor 60 personen.

Presentatie BG5 Concept DO

Eind februari 2023 vond er in VOX-POP een bijeenkomst plaats, waarin aan de medewerkers en studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) toelichting werd gegeven op de planvorming voor gebouw BG5. Stijn Rademakers van Ector Hoogstad Archirecten gaf een impressie van de nieuwbouw en verbouwing.