Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Om het pand energiezuinig te maken zal het gehele pand geïsoleerd worden, zowel vloeren, wanden als daken. De wanden grenzend aan het atrium zijn binnenwanden en zullen daarom niet geïsoleerd worden. BG5 wordt aardgasvrij, het pand wordt aangesloten op een gebiedsgerichte WKO. Dit is een Warmte Koudeopslag die het pand voorziet van duurzame warmte en koeling. Ook het beperken van materiaalgebruik draagt bij aan de duurzaamheidsvisie. Er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van bio based isolatiemateriaal, dit ademt beter mee met de bestaande constructie.

Future proof

Andere maatregelen die getroffen worden:

  • Beglazing: de beglazing wordt vervangen, ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen ramen grenzend aan het atrium en buitenramen. Kozijnen grenzend aan de buitenlucht worden voorzien van vacuümglas, dit bestaat uit dun vacuümgetrokken glas, herkenbaar aan de kleine zwarte puntjes in het glas. Dit glas kent een hoge isolatiewaarde en geluidsreductie en wordt veel gebruikt voor monumenten.
  • Zonnepanelen: voorwaarde is dat de panelen worden aangebracht als een langgerekte strook, netjes en strak en zo min mogelijk storend voor het monument. Op het dak zichtbaar vanaf de Grimburgwal worden geen zonnepanelen aangebracht.
  • Hemelwater opvang en gebruik: er vindt een studie plaats naar het opvangen van het regenwater, om dit te gebruiken voor toiletvoorzieningen. Dit brengt een extra grijswatervoorziening met zich mee in pand, maar kan drinkwater besparen.
Om het gebouw mee te laten gaan met haar tijd zal er ook aandacht zijn voor de warmtehuishouding en geluidsreductie, middels isolatiemaatregelen en nieuwe beglazing. Duurzaamheidsaspecten kunnen tevens worden teruggevonden in de aanleg van zonnepanelen. Tevens loopt er nog een studie naar het opvangen van regenwater voor de toiletvoorziening. Niels Tuip, projectmanager UvA BG5