19 mei 2025
De ontwerpvarianten van de nieuwe UB in de binnenstad gaan al decennia terug. Zo werd ook al in 2013 besloten dat de nieuwbouwvleugel, op de plaats van het voormalige parkeerterrein naast de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, een ‘sluier’ zou moeten krijgen. Dit zou niet alleen voor een filterende werking van het zonlicht zorgen, maar het scherm zou ook een eye-catcher kunnen worden door een specifiek ontwerp.
Er kon in 2020 geparticipeerd worden in het gevelschermontwerp door middel van een wedstrijd, waarbij de inzendingen door een jury werden beoordeeld. Uiteindelijk is gekozen voor een letterontwerp van een zin uit het verhalende gedicht ‘Awater’ van Martinus Nijhoff: ‘Lees maar, er staat niet wat er staat’. Deze zin is een poëtische metafoor geworden voor de gebruiksfunctie. “De UB is de instelling die tegen de voorbijganger zegt ‘Lees maar’! De faculteit zegt vervolgens ‘Ga zelf maar denken, want misschien staat er wel niet wat er staat’”, aldus Prof. dr. Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse, Aramese en Syrische talen en culturen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en destijds zelf ook betrokken bij de werkgroep voor het ontwerp.
Het ontwerp van de zin is uiteindelijk door letterontwerper Erik van Blokland tot stand gekomen. Dit vormt een schakeling van de 24 talen en 6 schriften waar op dat moment door de faculteit in onderwezen werd. Het werd gegoten in 3D-geprinte delen, die daarna met brons gecoat zijn. In de video zie je ook hoe deze delen aan de gevel bevestigd zijn en nu een verbindend element vormen tussen de nieuwbouw en de monumenten.
De laatste fase van de realisatie van de nieuwe UB is begin mei gestart. Het gebouw wordt nu ingericht, de collectie en de inventaris worden in de zomer verhuisd en het gebouw wordt gebruiksklaar gemaakt om bij de start van het nieuwe studiejaar in gebruik genomen te worden. Vanaf 1 september is de collectie van de UB dan ook op deze nieuwe locatie te vinden