Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De laatste fase van de realisatie van de nieuwe UB is begin deze maand gestart. Op dit moment wordt er gewerkt aan de inrichting van het gebouw en deze zomer vindt de inhuizing plaats. Na jaren van verbouwen kunnen we de maanden inmiddels gaan aftellen. Op 1 september opent dit gebouw eindelijk haar deuren voor studenten, docenten en onderzoekers. Er kwamen heel wat uitdagingen bij kijken in de afgelopen jaren, maar het resultaat mag er zijn. Dit bijzondere gebouw voegt straks weer een belangrijke functie toe aan het Universiteitskwartier.

Grootste uitdaging

De UvA wil met deze UB een grote stap zetten naar de toekomst, maar daarvoor waren ook flinke stappen nodig. Een project van deze omvang, midden in een historisch deel van de stad is op zichzelf al een uitdaging. Maar dit maakte samen met de logistieke uitdagingen in dit gebied, de aanleg van de nieuwe fundering en fietsenkelder én de wens voor het verminderen van de ecologische voetafdruk het project tot een nog complexere opgave. Jan Lintsen, vicevoorzitter van het College van Bestuur: “Het is één van de mooiste dingen die ik bij de UvA heb meegemaakt, maar ook één van de moeilijkste.” Maar complex bleek niet onmogelijk; na jaren van verbouwen is het einde inmiddels in zicht.

Verrijking Universiteitskwartier

Het gebouw bestaat uit twee monumenten, de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis. Vanaf de 19e eeuw vormden ze een onderdeel van het ‘Binnengasthuis’, het ziekenhuiscomplex waar ook de straat naar vernoemd is. En nu, in de 21e eeuw, vormen ze samen met een nieuw atrium, een kelder en nieuwbouwvleugel weer één nieuw gebouw: een moderne, nieuwe UB. Met als grote overeenkomsten dat de (semi) publieke functie er nog altijd is en het gebouw nog steeds een belangrijke functie vervult in de omgeving. “Vanuit de Aanpak Binnenstad werken we aan een levendige en leefbare binnenstad. En dit gebouw met al haar studenten draagt daar op een hele goede manier aan bij”, aldus Amélie Strens, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam.

Video: Making of van de Nieuwe UB – aflevering 2

Wil je meer weten over alle uitdagingen in de bouw? Of hoe er is samengewerkt met de gemeente en de Faculteit der Geesteswetenschappen? Bekijk dan deze video.