Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in gegaan met regels voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven. Deze wet voegt vele wetten, artikelen, maatregelen van bestuur en regels over deze ruimte samen. Insteek: minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk en vertrouwen als uitgangspunt. Het doel van het initiatief staat centraal in plaats van ‘mag het wel’. Naast snellere en betere besluitvorming stimuleert de wet dat ontwikkelaars als de UvA, maar ook overheden als de gemeente de omgeving eerder betrekt bij ruimtelijke plannen.

Participatie in het Universiteitskwartier

Al voordat deze wet van kracht was, heeft tussen 2019 en 2021 voor de ontwikkeling van het Universiteitskwartier een uitgebreid participatietraject plaatsgevonden. De inbreng van de omgeving is - waar dat kon - meegenomen in het Strategisch Masterplan Universiteitskwartier. De gemeenteraad van Amsterdam heeft verschillende belangen afgewogen en het plan vastgesteld.

Leefbaarheid en veiligheid een belangrijk thema voor de buurt

In het Strategisch Masterplan stonden aanvankelijk vijf thema’s benoemd: identiteit, historie en monumentaliteit, toegankelijkheid en gebruik, bereikbaarheid en logistiek en duurzaamheid en groen. Een van de belangrijkste punten voor de buurt is de leefbaarheid en veiligheid. Dit thema is daarom toegevoegd.

Participatie bij ontwerp BG5 en transitieplan Buitenruimte

Deze twee onderwerpen staan voor de komende tijd op de participatieagenda. De UvA is hierover in overleg met VOL BG en de gemeente. De afgelopen jaren heeft de UvA – vooral achter de schermen – hard gewerkt aan de verdere uitwerking van het Strategisch Masterplan. De stand van zaken is te volgen via de website. De academische gemeenschap, de buurt en andere belangstellenden zijn via nieuwsbrieven en informatiebijeenkomsten op de hoogte gehouden. De komende tijd wil de UvA de diverse belanghebbenden betrekken bij de verdere detaillering van het ontwerp van BG5 in aansluiting op de buitenruimte. En werkt de UvA aan een transitieplan voor de buitenruimte:

  • Hoe richten we de buitenruimte in tijdens de verbouwing die nog wel even duurt?
  • Hoe houden we daarbij rekening met alle thema’s uit het Strategisch Masterplan?
  • Wat is de letterlijke en wettelijke ruimte?
  • Hoe wegen we de diverse belangen?

Een eerste stap is dat betrokkenen elkaar uitleggen wat ze verstaan onder de thema’s uit het Strategisch Masterplan en hoe dat er in de praktijk uit ziet. Huisvestingsontwikkeling UvA nodigt te zijner tijd alle belanghebbenden die hierover mee willen denken uit onder meer via deze nieuwsbrief.