Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Nederlandse architectenbureau cepezed in Delft heeft de aanbesteding gewonnen voor het ontwerp van de nieuwbouw van het innovatieve LabQ van de UvA op Amsterdam Science Park. Hiermee is een nieuwe, belangrijke stap gezet om de quantum-ambities van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA en haar partners te kunnen realiseren. LabQ wordt de centrale hub in Amsterdam waar onderwijs, onderzoek en valorisatie op het terrein van quantumfysica en -technologie samenkomen. Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van circa 13.000 m2. De verwachte oplevering is medio 2027.
Beelden: cepezed

LABQ wordt niet alleen de thuisbasis van het succesvolle onderzoekscentrum QuSoft van de UvA en het Centrum Wiskunde & Informatica. In het gebouw komen ook geavanceerde laseropstellingen, waarmee nieuwe doorbraken in het quantumonderzoek bereikt kunnen worden. De focus komt mede te liggen op de ontwikkeling van quantumapplicaties en quantumsensing. Het gebouw gaat ruimte bieden aan co-creatie en fieldlabs, waarin onderzoekers van de UvA nauw kunnen samenwerken met elkaar en externe partners. Zo wordt onder meer een brug geslagen tussen fundamenteel quantumonderzoek en de praktische toepassingen ervan, en wordt LabQ van de UvA een belangrijke schakel in het nationale quantum-ecosysteem van Quantum Delta NL.

Atrium en tribunetuin

Cepezed maakte het state of the art multifunctionele ontwerp voor LabQ samen met haar partners Deerns, Tielemans en 4 Building. Het gebouw krijgt een lichte, houten constructie met functies als kantoren, kleine onderwijsruimtes en facilitaire ruimtes, entreezone en liften, rondom een stevige, betonnen kern waarin labruimtes en onderwijszalen komen.

In totaal telt het gebouw zeven bouwlagen. Op de derde verdieping bevinden zich twee opvallende onderdelen in het ontwerp: een compact atrium met rondom kantoren en een oplopende daktuin, die de ‘tribunetuin’ wordt genoemd. De belijning van de tribunetrap is afgeleid van de vloeiende vormen van quantumapparatuur. De daktuin met de tribune is deels windluw en kan ruimte gaan bieden aan studie- en/of werkplekken.

Het interieur van het gebouw met een atrium (beeld: cepezed)
De entree van het gebouw (beeld: cepezed)
De facade zijaanzicht (beeld: cepezed)

‘Paris proof’

Duurzaamheid staat voorop bij LabQ. Het gebouw wordt ontwikkeld volgens de Paris Proof all-electric norm, een bouw- en ontwerpnorm die gericht is op het verminderen van de CO2-uitstoot. Door gebruik te maken van Warmte Koude Opslag (WKO)-technologie en hernieuwbare energiebronnen, streeft de UvA met LABQ naar een energieneutraal gebouw met een lage impact op het milieu. Met de zogenoemde whole life carbon-aanpak is de inzet om de CO2-uitstoot over de gehele levensduur van het gebouw laag te houden.

Een andere belangrijke duurzaamheidsdoelstelling is om een mate van flexibiliteit te creëren voor de toekomst. Bij nieuwe ontwikkelingen en voor verschillende gebruikersgroepen moet op een later moment ruimte gemaakt kunnen worden in het gebouw, zonder daar nu direct al veel grondstoffen en energie voor te gebruiken. 

Meer informatie