Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het bouwteam van de Nieuwe Universiteitsbibliotheek werkt aan de WKO (warmte koude opslag). Twee bronnen aan de zijde van de Binnengasthuisstraat dicht naast de gevel van het UvA-gebouw worden in de grond worden aangebracht. Onlangs is tot de gewenste diepte van 180 meter gekomen.
De casings ten behoeve van de WKO-bronnen worden tot een diepte van 30 meter aangebracht middels een mobiele kraan.

Eerste WKO bron

We zijn afgelopen week tot de gewenste diepte van 180 meter gekomen en de keurende instantie heeft geconstateerd en akkoord bevonden dat we in het juiste waterpakket zijn aanbeland. Door onverwachte verstoringen in de ondergrond waren de werkzaamheden voor de eerste bron helaas uitgelopen. Het plaatsen van de eerste bron loopt nu weer op schema, maar de langere dagen die we hebben gemaakt hebben waren nodig om de verloren tijd weer in te halen.

Wat doet een WKO?

Deze WKO-installatie verwarmt en koelt het gebouw van de nieuwe UB door middel van bodemenergie: het grootschalig opslaan van warmte en koude in water diep onder de grond. In de zomer wordt koud water uit de bodem gehaald en via een warmtewisselaar ingezet om het gebouw te koelen. Tegelijkertijd wordt de warmte uit het gebouw afgevoerd en in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter. Met behulp van een warmtepomp wordt het water in de winter vervolgens op de ideale temperatuur gebracht om het gebouw te verwarmen.

Versnipperde paal die verwijderd is

Boorproces

In deze video van Geocomfort legt Volkert Slagter uit hoe het boorproces in zijn werk gaat: Hoe werkt het bouwproces?

Tijdens dit proces komen we van alles tegen bij dit soort diepteboringen, zoals puin, beton, maar ook een heuse heipaal die tijdens de bouw van de klinieken is geslagen. De eerste meters van deze paal moest versnipperd worden (snippers van maximaal 1 meter) om verwijderd te kunnen worden (zie foto).

Monitoring materiaal uit de boorgaten

Dit was een flinke klus, omdat het materieel steeds vastliep. Deze oude palen haalden hun sterkte “op kleef”, wat betekent dat de paal aan de grond kleeft als deze volledig aangebracht is. Daarom is een kleiner gat geboord naast de paal om de kracht eruit te halen, daarna komt de paal als het goed is bovendrijven. Verder is op foto’s te zien dat elke meter die geboord wordt, ook gemonitord wordt zie foto). Dit is om vast te leggen welke grondsoort aangetroffen wordt, zoals zand, schelpen, klei.

Tweede WKO bron

De komende weken wordt de tweede bron geboord en zal naar verwachting medio juli afgerond zijn. Dit weet het uitvoerende team pas zeker bij de aankomende boring en de exacte planning zal in een volgend bericht gedeeld worden.