Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een nieuwe mijlpaal is bereikt in de restauratie van de gevel van het Witte Huis aan de Raadhuisstraat: de klok, die halverwege de vorige eeuw uit de gevel is verdwenen, is teruggeplaatst.

De nieuwe klok van het Witte Huis

Het Witte Huis

Uit historisch onderzoek bleek dat op de hoek van de Singel en de Raadhuisstraat van origine boven het balkon een klok aanwezig was. Deze klok is ergens in het midden van de vorige eeuw om niet te achterhalen redenen weggehaald. Een groot leeg gat boven het balkon ontsierde de gevel. Inmiddels is de klok middels een reconstructie teruggebracht. Koninklijke Eijsbouts, Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken, heeft de klok ontworpen en geïnstalleerd. De klok is een prachtig pronkstuk en completeert het gevelbeeld.

De klok van de Amsterdamse Academische Club. Foto: Ruben Snitselaar

Oudemanhuispoort en Amsterdamse Academische Club

Ook de klok in de Oudemanhuispoort is gerestaureerd. Het natuursteen is gerepareerd, de klok is geschilderd en de wijzers zijn voorzien van bladgoud. De klok is daarmee in ere hersteld.

De oplettende kijker detecteert op meer plaatsen een klok in de binnenstad. Op het dak van de Amsterdamse Academische Club in het volgens klassieke trant vormgegeven torentje (1875) is een uurwerk aanwezig. Wanneer volgend jaar groot onderhoud aan de buitenzijde van het gebouw wordt uitgevoerd, zal ook deze gerestaureerd worden.

Het Witte Huis: hoe het gebouw er al die tijd uit zag zonder klok bovenin de gevel (klik om te vergroten)
De gerestaureerde klok van de Oudemanhuispoort