Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Aan de buitenzijde van gebouw BG5, gelegen langs de Vendelstraat 7 en Oudezijds Achterburgwal 233-237, worden er op 26 en 27 januari een aantal stenen uit de gevel gehaald voor onderzoek. Dit gebeurt via een hoogwerker en zal enige mate van geluidshinder met zich meebrengen.

Waarom worden de stenen onderzocht?  

In de nabije toekomst willen wij de gevel van gebouw BG5 isoleren. De buitengevel kan daardoor anders reageren op vorstperiodes dan momenteel het geval is omdat de gevel meer zou kunnen afkoelen (immers, minder warmte van binnen naar buiten). Om te bepalen hoe de gevel zou reageren op eventuele vorstschade wordt de waterabsorptie van de stenen bepaald via een vries-dooi test in een laboratorium.  

Gezien de monumentale status van het gebouw vraagt dit om een gedegen analyse en zorgvuldige keuzes voor de aanvraag van toekomstige verduurzamings- maatregelen. Daarom worden er op tien verschillende posities stenen uit de gevel gehaald. Gelijktijdig worden de gaten ook weer opgevuld met vervangende stenen.

Wat ga je ervan merken? 

De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 08.00 en 17.00 met het kleinste type hoogwerker en wordt uitgevoerd met een pneumatische hamer. Op deze manier kunnen de voegen gebroken worden en de stenen als geheel verwijderd worden. Het kan een hinderlijk geluid zijn, waarom we ervoor gekozen hebben niet voor 08.00 uur aan te vangen. Het is geen continue proces maar het zijn momentopnames wanneer er geluid merkbaar is. De UvA is ter plaatse bij de installatie van de hoogwerker. Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee medewerkers van de firma Nebest, waarbij de werkwijze door zowel gemeente als UvA is goedgekeurd. Er zal worden geladen en gelost voor BG3, maar de uitvoerder parkeert buiten het BG-terrein.

We hopen dat de werkzaamheden op 27 januari gereed zijn, maar indien het onderzoek dan niet volledig is afgerond of er extra waarnemingen nodig zijn, dan kan er een uitloop zijn tot en met 30 januari.