Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De bouw van de indrukwekkende atriumkap van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) in het Universiteitskwartier (UK) is begonnen. Deze dakconstructie van staal met glas verbindt het Zusterhuis en het nieuwbouwdeel met de Tweede Chirurgische Kliniek. De komende maanden wordt gewerkt aan het dak waarna de voormalige binnentuin van het Binnengasthuis zal zijn omgetoverd tot een imposant atrium van de nieuwe UB. De nieuwe UB gaat open in 2024.

Een poot van het atriumdak van de nieuwe UB

Knap staaltje werk

De atriumkap bestaat uit staal en glas en wordt gedragen door een stalen ‘boom’ in het atrium. De ‘boom’, als onderdeel van de architectonische uitwerking van de nieuwe UB, fungeert ook als trap naar de verschillende verdiepingen. De oppervlakte van het dak beslaat 1.200 m2 en ruim 1.500 m2 glas. Het golvende dak gaat over de oude ‘telefoontoren’ van het oorspronkelijke gebouw heen, waarmee het hoogste punt van de atriumkap ruim 24 meter wordt. De 383 stalen staven in het dak komen samen in 1.052 knooppunten. De gehele stalen kap is al in de fabriek van de firma Buiting gemonteerd geweest, daarna uit elkaar gehaald en vervoerd naar Amsterdam. Vanuit de hub in de Oosterdokshaven in Amsterdam wordt het staal vervoerd via elektrische boten naar de Grimburgwal. Op de bouwplaats wordt de kap weer in elkaar gezet en gelast. Op de stalen constructie komt een aluminium vliesgevel met daarin dus het glas. 

De stalen ‘boom’ in het atrium bestaat uit 12 kolommen. Rondom de ‘boom’ is een gigantische steiger geplaatst. De trap binnen de kolommen is van staal met natuursteen en gaat via drie hang- en loopbruggen naar de verdiepingen in de gebouwen. Aan de stalen ‘boom’ bevinden zich ook twee balkons met studieplekken. Er wordt zo’n 270 ton staal verwerkt in het dak en de ‘boom’.

Het atrium wordt de centrale ontmoetingsplek in de nieuwe UB. Door de onderkeldering en daarmee ook een deels verdiept atrium, leent deze ruimte zich ook uitstekend voor evenementen. Door de overkapping zijn er veel extra vierkante meters gecreëerd in de nieuwe UB. 

Originele kleur groen

Niet alleen de atriumboom en de atriumkap zijn straks een bezienswaardigheid, ook de historische muren met de oorspronkelijke kozijnkleuren zullen straks in het oog springen. Eind 2021 is er namelijk ook gestart met de herstelwerkzaamheden en reiniging van de gevels van het voormalig Binnengasthuis, die recent zijn afgerond. Alle muren zijn gewassen en opnieuw gevoegd. In opdracht van Monumentenzorg van de gemeente Amsterdam is nagegaan wat de originele kleur van de kozijnen was, door alle recente verflagen te verwijderen. Een deel van de kozijnen is al in de oorspronkelijke kleur groen geverfd en in combinatie met de herstelde gevel is het gebouw teruggebracht in originele staat en ziet het er prachtig uit. 

Video

De start van de bouw van de draagkolom van de ‘boom’ startte al enkele maanden geleden. Inmiddels is dus ook bouw van de atriumkap in volle gang. In bijgaande video kun je zien wat er afgelopen jaar is gebeurd en zie je de opbouw van de atriumboom en de atriumkap.