Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In 2022 is gestart met groot bouwkundig onderhoud aan de buitenzijde van het P.C. Hoofthuis en het Witte Huis. Het bouwkundig onderhoud loopt door tot in 2023.

Werkzaamheden P.C Hoofthuis

In 2022 is een deel van het dak van P.C. Hoofthuis gerenoveerd (geel op de foto), in 2023 volgt de rest van het dak (blauw op de foto). Op onderstaande foto is dit inzichtelijk gemaakt. De kitvoegen van de gevel, dakranden en dilataties zijn vervangen. Het reinigen en conserveren van de gevel wordt binnenkort afgerond. Vervolgens wordt – na het schilderwerk aan het Witte Huis - het schilderwerk aan het P.C. Hoofthuis uitgevoerd.

Werkzaamheden dak P.C. Hoofthuis (klik op foto om te vergroten)

Werkzaamheden Witte Huis

In het Witte Huis wordt het binnenschilderwerk aan de kozijnen opgestart, gevolgd door het buitenschilderwerk. Een dakinspectie van het Witte Huis vindt binnenkort plaats. De dakwerkzaamheden en het schilderwerk van hout- en ijzerwerken aan de buitengevel van het Witte Huis worden gecombineerd met het herstellen van de monumentale gevel.

Bouw, verval en herstel van het monumentale pand het Witte Huis

Het bijzondere Jugendstil-gebouw aan de Raadhuisstraat 2-6 te Amsterdam werd in de periode 1899-1901 gebouwd in opdracht van de Rotterdamsche Verzekering Sociëteiten (RVS). De begane grond was ingericht voor winkels. Daarboven was het in gebruik voor kantoren. Eerst door RVS, later door de Twentsche Bank en nu door de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Volgens een krantenartikel uit 1974 was het gebouw op dat moment in verval geraakt. 
Aangezien het net een jaar ervoor op de monumentenlijst was geplaatst, bood de monumentenstatus bescherming en werd daarmee sloop van het gebouw voorkomen. 
De Rijksdienst voor de Monumentenzorg, nu de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werd eind 1970 betrokken in de plannen om het gebouw restauratief te consolideren. In de tien jaar daarna heeft is met name de buitenkant verder verslechterd. 

Op basis van deskundige adviezen van destijds, werd in 1984/1985 een grondige restauratie in gang gezet. Het metsel- en voegwerk, bestaande uit een fors percentage beschadigde glazuurstenen, ondergingen een aantal ingrepen om de schade te herstellen. Nu in 2022, 37 jaar na de grote ingreep uit 1984/1985, verkeert de buitengevel in een slechte staat. En zijn voorbereidingen in gang gezet om de gevel consoliderend, restauratief te herstellen voor de toekomstige instandhouding. 

Voor onderzoek naar en herstel van de gevel is een team van ervaren specialisten samengesteld: Van den Heuvel Natuursteen Adviesbureau, Airofill gevelonderzoek & advies, afdeling Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam (M&A), Van Milt restauratiebedrijf, Zilverschoon Randwijk keramisch bedrijf/steenfabriek en constructiebureau De Prouw.

Met de huidige kennis en deskundigheid van betrokken partijen worden onder andere de in 1984/1985 uitgevoerde werkzaamheden geanalyseerd voor de nieuwe uitgangspunten. Het onderzoek naar de huidige conditie van het historische metselwerk, waarvan de resultaten in een rapportage zijn verwerkt, maakt ook deel uit van de huidige planvoorbereidingen.

Het Witte Huis staat in de zone die aangeduid wordt als UNESCO kernzone. Dit betekent, dat er internationale erkenning is van het bijzondere karakter van dit deel van de historische binnenstad. Het aanwijzen van cultureel erfgoed is bedoeld om het beter voor toekomstige generaties te kunnen bewaren.
Het Witte Huis verkeert na uitvoering van de werkzaamheden weer in goede bouwkundige conditie met instandhouding van de monumentale waarde. Het heeft dan weer de uitstraling en allure van Unesco Werelderfgoed.

Het Witte Huis (klik op foto om te vergroten)

Stand van zaken gevelherstel

  • Het historisch onderzoek van het pand en de geglazuurde gevelstenen is afgerond. 
  • Kleurenonderzoek naar de originele kleurstelling van het gebouw is afgerond. De kleuren van de raamkozijnen (geel) en de winkelpuien (rood) blijven ongewijzigd. Het balkonhek en de dakrand krijgen de originele kleur terug. 
  • Al het steigerwerk is geplaatst. 
  • Sloopwerk van de gevelstenen is voor het merendeel gereed. 
  • De nieuwe geglazuurde stenen zijn in productie. De eerste bulk wordt binnenkort verwacht.
  • Herstel vloerbalken (staal en hout) in de gevel wordt binnenkort opgestart.
  • De markiezen worden in het laatste stadium van het bouwproces vervangen. Na het buitenschilderwerk. 
  • In afwachting van het besluit van M&A wordt mogelijk de klok teruggeplaatst in de gevel. Zoals in de oorspronkelijke situatie.