Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de komende jaren wordt de ontwikkeling van het Universiteitskwartier vormgegeven. Eén van de projecten is de gebouwcombinatie Bushuis/Oost-Indisch Huis die zowel aan de buitenzijde als aan de binnenkant in elkaar over gaan. Vanaf academisch jaar 2022-2023 zullen alle labs van de Faculteit der Geesteswetenschappen in het Bushuis gehuisvest zijn: een fysieke bundeling van het experimenteel onderzoek ter bevordering van kruisbestuiving en bundeling van expertise. In het Bushuis zal ruimte zijn voor fundamenteel experiment en voor onderzoekintensief onderwijs, naast valorisatie.

Het project is nu volop in uitvoering en het gebouw zal volgens planning deze zomer gereed zijn. De meest zichtbare transformatie vindt plaats op de begane grond. Daar waar zich studieplekken bevonden komt nu een workshopruimte met daarnaast een lounge. De workshopruimte kan ook worden gebruikt voor tentoonstellingen en (podium)presentaties.

Minder zichtbaar maar niet minder ingrijpend zijn de aanpassingen die in de rest van het gebouw worden doorgevoerd. De diverse Labs hebben specifieke eisen en wensen. Zo staan er in het Spraaklab op de begane grond twee enorme geluidsdichte spraakcabines. De verhuizing van deze spraakcabines van het P.C. Hoofthuis naar het Bushuis duurt bijna een maand (demontage, verhuizen in delen door de binnenstad en montage in het Bushuis). In de ruimtes van Conservering & Restauratie op de tweede verdieping komen zuurkasten, kasten voor chemicaliën, puntafzuigingen en elektrapunten uit het plafond welke ook nog enigszins verplaatsbaar moeten zijn. Binnen een monumentaal pand geen eenvoudige opgave. Van de aannemers wordt veel inventiviteit en nauwe samenwerking verwacht.

Het ziet er allemaal positief uit. De planning wordt, op enkele werktuigbouwkundige componenten na, gehaald en de verhuizingen zijn ingepland en in voorbereiding.

Roos Bendien van BRIQUE architecten is verantwoordelijk voor het kleurrijke ontwerp van deze ruimte en de bijbehorende lounge. Ook was zij verantwoordelijk voor het interieurontwerp van het gebouw aan de Binnengasthuisstraat 9 (BG3) waar het faculteitsbureau en -bestuur en VOX-POP sinds het voorjaar gehuisvest zijn.

Ontwerp interieur: Roos Bendien van BRIQUE architecten
Binnenzijde gevel workshopruimte