Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Vorige week is het nieuwe, circulaire en duurzame gebouw LAB42 van de Universiteit van Amsterdam (UvA) opgeleverd. LAB42 is de nieuwe hub voor talentontwikkeling op het gebied van Informatiewetenschappen en Artificial Intelligence (AI). In het gebouw krijgen onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven allemaal hun plek. De komende tijd werkt de universiteit hard aan de afbouw en inhuizing van de betreffende onderdelen van Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Het gebouw wordt dan met de start van het nieuwe collegejaar 2022/2023 officieel in gebruik genomen.

Duurzaam

LAB42 is een energieneutraal (ENG) gebouw van bijna 15.000 m2. Dit betekent dat het gebouw net zoveel energie produceert als het nodig heeft. Zo liggen er ongeveer 1800 m2 zonnepanelen op het dak en in de gevels. Om zonnepanelen over de hele oppervlakte van het dak te kunnen plaatsen zijn de luchtbehandelingskasten die normaliter op het dak staan, naar een onderliggende verdieping verplaatst. Zelfs in het glas van de dakramen/daklichten zijn zonnecellen verwerkt. Ook heeft het gebouw een WKO-systeem (Warmte-en Koude opslag) en zorgt het voor de reductie van CO2. Het gebouw heeft namelijk een retentiedak dat regenwater opvangt (minder belasting van riolering) dat weer wordt gebruikt voor de toilet doorspoeling in het gebouw.

Circulair en flexibel

De draagstructuur van LAB42 is circulair en bestaat uit een 95% herbruikbare stalen structuur die werkt als een stellingkast. De stalen structuur is eenvoudig  aan te passen en opnieuw in te delen naar veranderingen in de toekomst. De kanaalplaatvloeren zijn niet afgestort, maar gekoppeld en losmaakbaar. Ook de toegepaste computervloer is los te maken en te zijner tijd weer elders te gebruiken. Veel onderdelen, zoals de gevel zijn modulair en geprefabriceerd. Daarnaast is er in LAB42 geen onnodig materiaal gebruikt om de constructie te verbergen of dicht te maken. Het materiaal dat naast de constructie wél gebruikt wordt is duurzaam. Zo wordt er vilt van gerecyclede petflessen gebruikt als panelen om de akoestiek te bevorderen en is een aanzienlijk percentage van wand is gemaakt van gebruikte gipsplaat. 

Circulariteit en duurzaamheid zit overal in LAB42.