Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In onze rubriek "Wat doet een...?" gaan we in op de functie van iemand die werkzaam is in het Universiteitskwartier, bij het ontwerp van het gebouw BG5. Aflevering 4: Wat doet een architect? Aan het woord: Stijn Rademakers

Waarom heb je destijds gekozen voor dit beroep?
Op mijn fietsroute naar de middelbare school reed ik als tiener jaren over een aantal bouwwegen door wat nu een VINEX-wijk in aanbouw zou heten. Daar werd het ene na het andere rijtje huizen neergezet. Echt niet heel bijzonder of mooi allemaal. Maar ik vond het toen al ontzettend fascinerend hoe tussen al die schijnbaar functioneel gelijke eenheden toch hele grote verschillen in kwaliteit, sfeer en aantrekkelijkheid konden bestaan. Dat heeft mijn interesse voor ontwerpen aangewakkerd.

Iedereen weet wat een architect globaal doet, maar wat doet een architect bij zo’n groot project als BG5?
Inderdaad, wij bedenken hoe het gebouw wordt ingedeeld, hoe het eruit gaat zien en we maken de tekeningen zodat iemand het dan ook kan bouwen. Maar bij een groot project zoals dit, met meerdere gebruikers, een ingewikkelde stedenbouwkundige situatie, monumentale aspecten en meer, wordt de complexiteit vooral bepaald door het grote aantal stakeholders. Al die partijen die uiteindelijk iets willen met dit project. Ons ontwerpwerk is deels een weerspiegeling van de interactie tussen al die partners en voedt de dialoog. Maar het zal dat uiteindelijk ook weer overstijgen. Het eindresultaat moet heel vanzelfsprekend voelen, zonder dat je de lange weg ernaartoe hoeft te kennen.

Als je kijkt naar BG5, wat zijn de grootste uitdagingen van dit project?
Het Universiteitskwartier wordt een sprankelende kenniskwartier met uitstekende faciliteiten waar je graag wilt studeren en werken. Tegelijkertijd draagt de UvA en iedereen die aan de projecten bijdraagt de zorg voor een bijzonder stukje historisch Amsterdam met een speciale monumentale status. Wij denken dat die functionele wensen en de monumentwaarden elkaar heel goed kunnen versterken. Daar doen wij in ieder geval ons uiterste best voor.

Wat vind je zelf het leukste in een ontwerpproces?
Het is altijd een heel mooi moment als er schijnbaar tegengestelde belangen bestaan die je met een ontwerpvoorstel weer met elkaar in harmonie kunt brengen. Dat gebeurt op allerlei schaalniveaus en dat is dan voor ons heel bevredigend.

Wat is voor jullie als architecten de volgende fase van het project?
Wij ronden nu het Voorlopig Ontwerp af. Als de UvA dan goedkeuring geeft, gaan we verder met het Definitief Ontwerp. Na besluitvorming over het Definitief Ontwerp kan op basis daarvan gestart worden met het funderingsherstel. Aansluitend daaraan gaat ook de rest van het bouwproject lopen.

Bij BG5 werken jullie ook samen met een andere architect. Kan je hier iets over vertellen?
Naast ons bureau werken meerdere ontwerp- en adviesbureaus aan BG5. Eén daarvan is 1,98m en dat is een architectenbureau dat gespecialiseerd in restauraties. Verder hebben we op z’n tijd nog overleg met de architecten van de Oudemanhuispoort. Die projecten hebben tenslotte allerlei raakvlakken.