Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Eind van de zomer zal de nieuwe UB weer een mijlpaal bereiken. Dan is het ondergrondse deel gereed. Voor het bovengrondse deel is aannemer BINX Smartility gecontracteerd. De laatste fase van de bouw gaat dan beginnen.

Kelder onder nieuwe UB gereed

Het heeft dan twee jaar geduurd om de hele fundering te vernieuwen en de kelder met het verdiepte atrium te maken. Een complex traject dat met bouwkundige precisie en expertise is uitgevoerd. De blauwe stalen balken (zichtbaar in de timelapse video) die dwars door de muren gingen, moesten het monumentale gebouw bij elkaar houden. Nu de nieuwe fundering en de kelderwanden gereed zijn, kunnen deze balken een voor een uit het gebouw worden gehaald. Een spannende klus die tot nu toe goed verloopt. De nieuwe aannemer is al voorbereidingen voor het bovengrondse deel aan het treffen. Begin augustus zal een nieuwe torenkraan op het Binnengasthuisterrein arriveren. Een van de eerste activiteiten zal het herstel van het metselwerk zijn. 

Met de kelder worden veel vierkante meters gecreëerd, voor onder andere een fietsenstalling en een samenwerkzaal. Ook de boekenuitleen (pick up & return), wat nu de ‘rode ruimte’ is op de UB Singel, komt in de kelder. Het verdiepte atrium is multifunctioneel.

Voorbereiding ingebruikname

Verhuizen naar de nieuwe UB in 2023 lijkt ver weg maar is het niet! Team Nieuwe UB is alle projecten in kaart aan het brengen die samenhangen met de ingebruikname van het nieuwe pand. Zo is alleen al de verhuizing van de collecties van de UB en het PC Hoofthuis een enorm project. De medewerkers die straks in de nieuwe UB komen te werken, zullen uiteraard worden betrokken bij de projecten of actief participeren in (deel)projecten. 

Nu het technisch ontwerp voor het interieur definitief is, kunnen de aanbestedingstrajecten voor het meubilair en de boekenkasten worden opgestart. Na de zomer wordt een ‘modelruimte’ in de UB Singel ingericht waar medewerkers mock-ups en voorbeeld meubilair kunnen zien en testen. Een voorbeeld van een nieuwe vergaderplek is al te zien in de Belle van Zuylenzaal op de UB Singel.

We houden je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen! Hopelijk kunnen we na de zomer langzamerhand weer rondleidingen gaan opstarten. Een update van de bouw kun je zien via de timelapse video. 

Kijk voor meer informatie op campus.uva.nl