Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) is een ingewikkelde en omvangrijke opgave voor de UvA en haar uitvoerende partijen. Om belangstellenden hier een kijkje in te geven publiceert de UvA maandelijks 'UB in Beeld'. Met beeldmateriaal laten wij zien wat er zich afspeelt in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, wat de nieuwe UB gaat worden. Bezoek je deze pagina via een computer? Klik op de foto's om te vergroten.

de buitenste kelderwanden staan er al. Als deze goed zijn uitgehard (na 28 dagen) en het tussengelegen metselwerk is ook aangebracht, dan kan hier begonnen worden met het voorzichtig aan weghalen van de vijzeljukken (de blauwe stalen balken) en komt het oude gebouw definitief op haar nieuwe fundering (en kelder) te staan.
De keldervloer in het atrium wordt gestort. Hier kijken we vanuit de toekomstige fietsenstalling. Te zien zijn al de contouren van de kelderwanden in de betonijzers die boven de vloer uitsteken. Achter het atrium komt een studiezaal.
De kelder onder de nieuwbouw heeft inmiddels de wanden en de kolommen in beton staan. Hier komt de distributie en opslag voor de UB van de diensten FS respectievelijk UB.
Het beton onder de toekomstige ‘boom’ van de atriumkap wordt gestort. De gele ‘dopjes’ markeren de positie waar straks het staal van de constructie aan gemonteerd wordt. In totaal 600 ton staal is nodig voor de overkapping (het is niet altijd mooi weer om in de buitenlucht beton te storten).
Op de werkvloer, die uiteindelijk onder de keldervloer verdwijnt, worden de eerste betonijzers nauwkeurig neergelegd. Hierop wordt het hele ‘breiwerkje’ aan wapeningsstaal uiteindelijk gemonteerd.

De beelden van maart terug zien? Klik hier.