Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om nieuwe funderingspalen en damwanden van de toekomstige Universiteitsbibliotheek op het Binnengasthuisterrein aan te brengen. Dit is een ingewikkelde operatie waar de nodige capaciteit aan mensen, machine en materiaal voor nodig was. Dit is voor het project een mijlpaal en we hebben daarom een aantal feiten voor je op een rij gezet.

 
Wist je dat…

  1. Er ongeveer 650 nieuwe funderingspalen in de grond zijn geboord tot een diepte van 22 à 23 m?
  2. Dat deze palen ca. 1.400 bestaande houten palen vervangen?
  3. Dat de damwanden ca. 16 m de grond in gaan, en de lengte van de damwanden ongeveer 250 m is (samen weegt dit bijna 600 ton)?
Damwanden en funderingspalen nieuwe UB
Damwanden en funderingspalen nieuwe UB

4. Er in totaal ca. 15.000 m3 grond wordt afgevoerd voor het maken van de kelder? Dit is ca. 150 dagen werk en elke dag ca. 14 vrachtwagens vol.

5. De begane grondvloer straks wordt gestort met 850 m3 beton waarin 140 ton wapeningsstaal is gemonteerd?

6. Het aanbrengen van de tijdelijke ‘jukken’ (stalen balken waarop het hele gebouw straks tijdelijk komt te staan) met een 'mikado precisie' moet worden uitgevoerd?

7. Staal t.b.v. de jukcontructies alleen al ca. 180 ton weegt; dit komt overeen met 450 balken van elk 400 kg?

8. Om het gebouw voldoende stijf te maken tijdens het vijzelen (van oude op nieuwe fundering) er al 1,3 km staal aan de muren is bevestigd en nog ca. 4 km houten balken ter ondersteuning zijn aangebracht in gangen en deuropeningen? En dat daarom ook veel buitenramen en -deuren tijdelijk zijn dichtgemetseld?

9. Dat er heel veel werk wordt verricht om uiteindelijk een hele mooie kelder te realiseren van ongeveer 3.000 m2? 

10. Dat in het gebouw inmiddels een tweetal 'Eiffeltorens' is gebouwd?
(Eén op de plek van de nieuwe elektrische trafovoorziening en eén op de plek van de oude trafo, om ervoor te zorgen dat het gebouw ook op die plekken blijft staan als daar de kelders worden gemaakt.)

Damwandinstelling
Damwandinstelling