Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Universiteit van Amsterdam heeft een concept-omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de renovatie en restauratie van gebouw BG5. Als onderdeel van deze aanvraag bespreekt subcommissie 1 van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit het plan voor BG5 in een openbare zitting. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn welkom om de zitting bij te wonen of online te volgen. In dit artikel staat beschreven hoe u schriftelijk of mondeling inspraak indienen.
Kerngegevens van evenement Openbare zitting: Commissie Ruimtelijke Kwaliteit over ontwerp BG5
Datum
4 oktober 2023
Tijd
13:00 -15:00
Locatie
Stadhuis gemeente Amsterdam - Piet Nakzaal - Amstel 1, 1011 PN Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam wil het rijksmonumentale gebouw BG5 renoveren, restaureren en verduurzamen. En daarnaast het paviljoen, de ‘piramide’ vervangen door een nieuw paviljoen. Gebouw BG5, het voormalig klinisch ziekenhuis Binnengasthuisterrein, ligt in het hart van het Universiteitskwartier (UK). De hoofdentree ligt tegenover de nieuwe Universiteitsbibliotheek aan de Vendelstraat. 

De Universiteit van Amsterdam heeft een concept-omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de renovatie en restauratie van gebouw BG5. Als onderdeel van deze aanvraag bespreekt subcommissie 1 van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit het plan voor BG5 in een openbare zitting. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn welkom om de zitting bij te wonen of online te volgen. 

Informatie woensdag 4 oktober

  • Datum:     Woensdag 4 oktober 2023 
  • Tijdstip:     start om 13.00, eindigt om circa 15.00 uur 
  • Locatie:     Stadhuis gemeente Amsterdam - Piet Nakzaal - Amstel 1, 1011 PN Amsterdam 
  • Online:       via Teams-link

Het betreft een openbare vergadering met gelegenheid tot inspreken. U kunt als toehoorder of belanghebbende maximaal vijf minuten inspreken over de welstandelijke en/of monumentenaspecten van het plan. Het is ook mogelijk om vooraf schriftelijk uw inspraak in te dienen. Wenst u van het inspraakrecht gebruik te maken, dan verzoeken wij u dit uiterlijk 29 september te laten weten. U kunt een emailbericht sturen naar huisvestingsontwikkeling@uva.nl. Daarna ontvangt u via gemeente Amsterdam aanvullende informatie over de inspraak.  

Het is ook mogelijk om de vergadering online via Teams bij te wonen via deze link.

 Het advies van de CRK wordt na afloop van de zitting gedeeld via de website: https://www.crk.amsterdam.nl te vinden via OLO-nummer 7920507. Wenst u voorafgaand aan de zitting de ingediende stukken in te zien, stuur dan een emailbericht naar huisvestingsontwikkeling@uva.nl.

Meer informatie over BG5 en de plannen van de UvA voor dit gebouw  

De Universiteit van Amsterdam wil het rijksmonumentale gebouw BG5, het voormalig klinisch ziekenhuis Binnengasthuisterrein, renoveren, restaureren en verduurzamen en het nieuwbouwpaviljoen, de piramide, vervangen door een nieuw paviljoen. Onderdeel van het plan is het herstel van de fundering van het monument. BG5 was tot een aantal jaar geleden in gebruik als onderwijsgebouw van de UvA en gaat na de realisatie van het plan gebruikt worden voor onderwijs en onderzoek van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. 

BG5 ligt in het hart van het Universiteitskwartier (UK) en heeft zijn hoofdentree tegenover de nieuwe Universiteitsbibliotheek aan de Vendelstraat. In het Strategisch Masterplan voor het Universiteitskwartier, in juli 2021 vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam, zijn uitwerkingskaders opgenomen voor de plannen. Architectenbureau Ector Hoogstad en restauratie-architect 1meter98 Architecten hebben in opdracht van de UvA het ontwerp voor BG5 gemaakt. 

Het U-vormige hoofdgebouw is een rijksmonument, gebouwd als nieuw Klinisch Ziekenhuis tussen 1887 en 1890, naar ontwerp van Hendrik Leguyt. Tot 1981 vormde het gebouw onderdeel van het Binnengasthuis ziekenhuis. Daarna vestigde de subfaculteit Politieke Wetenschappen van de UvA zich in het gebouw. In 1968 kreeg het gebouw een nieuwe verbindingsvleugel van drie bouwlagen met plat dak, die de binnenplaats in tweeën deelt. In 1988 heeft de UvA een piramide toegevoegd en de binnenplaats overdekt. De noordzijde van BG5 sluit aan op de Oudemanhuispoort.