Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Gebouw LAB42 van de Universiteit van Amsterdam, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, is genomineerd voor de prestigieuze titel "Schoolgebouw van het Jaar 2023." Een erkenning voor zijn transparantie, duurzaamheid, circulariteit en innovatie.
LAB42 (foto: Liesbeth Dingemans)

LAB42 biedt onderdak aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI), het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) en bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Het gebouw kenmerkt zich door zijn transparante en toegankelijke ontwerp. In het ontwerp is circulariteit een nadrukkelijk thema. Het gebouw is opgezet als een modulair framework met een hoofdconstructie van gerecycled en recyclebaar materiaal. Het frame van het gebouw bestaat uit een stalen skelet dat volledig demontabel is, net zoals de vloerdelen en de scheidingswanden. In het gebouw is op diverse vlakken rekening gehouden met hergebruik van materialen, materiaaltoepassing met een lage CO2 footprint en toepassing van demontabele systemen. Goede isolatie, ruim 1.800 m2 PV-panelen op het dak en in de gevel en aansluiting op een bestaande WKO zorgen voor het eerste energieneutrale gebouw van de UvA. 

De Visualisatie-, Robo- en Game-labs bevinden zich in de plint en zijn voor iedereen zichtbaar. Een ruim atrium verbindt de looproute over de campus en biedt vides, loopbruggen en gevarieerde werklandschappen.  

LAB42 (foto: Liesbeth Dingemans)