De universiteit is zowel letterlijk als figuurlijk niet eerder zo vermengd geweest met de samenleving in de stad, regio en de wereld. Het Universiteitskwartier is daarom niet zomaar een campus, maar een sociaal cluster: een ecosysteem verbonden met de stad. Meer dan 8500 mensen studeren en werken op het Universiteitskwartier, 630 mensen wonen in dit gebied en ruim 70 organisaties, startups en bedrijven maken deel uit van de community van de universiteit.
Investeren in de stad
Naast partijen binnen de universiteit zijn er allerlei belangrijke spelers die de community vormen, waaronder de gemeente, ondernemers, georganiseerde en betrokken bewoners en omwonenden die (nog) niet betrokken zijn. Door in de stad te investeren en plekken te creëren waar studenten, medewerkers, kennisinstellingen en bedrijfsleven elkaar fysiek tegenkomen, kunnen nieuwe ideeën ontwikkeld worden, kennis worden uitgewisseld en samenwerkingsverbanden worden gesmeed. Ontwikkelingen die goed zijn voor het onderwijs en onderzoek én goed voor de stad.

Het Universiteitskwartier kent een betrokken community. Samen maken we een inspirerende en betekenisvolle plek in de binnenstad waar voor iedereen iets te ontdekken valt.Anikka Fulop, communitymanager
Universiteit gerelateerde bedrijven en instellingen in het Universiteitskwartier
Op het Universiteitskwartier zijn verschillende partijen gevestigd die bijdragen aan het onderwijs, onderzoek en valorisatie binnen de UvA. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten en events over maatschappelijke thema’s.
Amsterdamse Academische Club
De Amsterdamse Academische Club is de huiskamer van de UvA in hartje Amsterdam.
Allard Pierson
In het Allard Pierson worden de collecties van de Universiteit van Amsterdam gedeeld met het publiek en de wetenschap. Van Egyptische oudheden tot Blaeu-atlassen en van middeleeuwse handschriften tot de grafische vormgeving van nu.
Humanities Lab AVS
Dé plek waar de Geesteswetenschappers ideeën voor het starten van een eigen bedrijf of organisatie op kunnen doen.
Huygens ING
Het onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.
KNAW
Het forum, de stem en het geweten van de wetenschap in Nederland.
Mertens Instituut
Het onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur.
Prisma Koffiebar
Pop-up koffiebar waar je kunt werken, studeren en borrelen.
VOX-POP
VOX-POP is de ‘creatieve space’ van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) van de Universiteit van Amsterdam.
Startups via Humanities Lab en AdHoc leegstandbeheer
Er wordt volop ruimte geboden voor ondernemerschap onder studenten. In de definitieve fase zal ook ruimte zijn voor startups in relatie tot de faculteit Geesteswetenschappen.
Zo is het Venture Lab Humanities voor de geesteswetenschappen actief op het Universiteitskwartier. Dit is een proeftuin, waarin geëxperimenteerd wordt met het valoriseren van bedrijfsplannen en onderzoek vanuit de FGw.
Sinds 2015 wordt het UvA-gebouw genaamd ‘BG5’, gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal 233-237 en de Vendelstraat 7, tijdelijk beheerd door AdHoc. Een veertigtal ondernemers heeft hier onderdak gevonden.
Interesse als start-up? Aanmelden kan bij AdHOC via: e-mail, vastgoed-fs@uva.nl
Lijst van Startups Humanities Lab
We geven graag ruimte aan bestaande en tijdelijke initiatieven die ten goede komen aan de profilering van de UvA in het Universiteitskwartier. Denk bijvoorbeeld aan experimenten die duurzaamheid, flexwerkplekken en de jonge startups te laten slagen.
Ga naar de lijst met startups.
Flexwerkplekken
- Humanities Lab (e-mail: humanitieslab-fgw@uva.nl) €25 euro per maand. Voorwaarde voor toelating is een relatie met onderzoek(ers) van de FGw
Zaalverhuur voor bijeenkomsten, workshops, lezingen
- Humanities Lab
- VOX-POP (e-mail: voxpop@uva.nl) zie website voor voorwaarden https://www.voxpop.uva.nl/#about
- Prisma Coffeebar
- AdHoc Leegstandbeheer