Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Universiteitskwartier

Universiteitsbibliotheek Binnenstad

Gereed in 2022

De Universiteitsbibliotheek verhuist van het Singel en het P.C. Hoofthuis naar het Universiteitskwartier. De nieuwe locatie voor de UB is de Tweede Chirugische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein (ook bekend als BG13/14). De UB is in 2022 gereed en wordt een belangrijk onderdeel van de campus, waar UvA-studenten en medewerkers terecht kunnen en waar onderzoek en onderwijs elkaar ontmoeten.

Deze pagina is als laatst geüpdatet op 21 november 2019. 

Voorzieningen

Met onder andere 950 studieplekken, 80 werkplekken, 7 kilometer aan boeken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes en een fietsenkelder voorziet de nieuwe UB in 2022 in een belangrijke behoefte van de Faculteit der Geesteswetenschappen en draagt bij aan campusontwikkeling.

Lees meer over de functie en voorzieningen

Impressie van het atrium

Ontwerp

Het ontwerp van de nieuwe UB, van de architecten MVSA en Van Stigt, verbindt de twee monumentale panden met een glazen overkapping. Het vormt zo een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure. Ontmoeting, leren en interactie zullen hier centraal staan. Het vormt daarmee -naast het onderwijs- één van de twee zwaartepunten op de campus.

Lees meer over het ontwerp

X
Nu: de Tweede Chirugische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein

Planning

Vanaf 2022 opent de nieuwe UB haar deuren aan het Binnengasthuisterrein, in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, ook bekend als BG13/14. Vanaf nu tot aan de opening zijn er verschillende ontwikkelingen gaande. Een overzicht van de (bouw)werkzaamheden is te vinden in het schema. 

Bekijk de planning

Scenario A entree UB
Straks (2022): een moderne Universiteitsbibliotheek

Participatie

Zowel de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) als de Centrale Studentenraad (CSR) zijn in een vroeg stadium betrokken bij de plan- en besluitvorming van de nieuwe UB. Overige studenten en medewerkers worden door de UvA actief benaderd om deel te nemen aan participatiesessies, om input op te kunnen halen. Dit varieert van enquêtes tot vraaggesprekken.

Lees meer over participatie

Factsheet

 

Lees alle informatie na in de 'Factsheet UB'