Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Universiteitskwartier

Ontwerp interieur

Universiteitsbibliotheek

Het definitief ontwerp (DO) is een van de laatste mijlpalen in het ontwerpproces. Dit ontwerp wordt uitgewerkt in een bestek, wat de aannemer zal gebruiken om het pand eind 2022 op te leveren. De karakteristieke, historische en monumentale kenmerken van het gebouw blijven behouden, waarbij het interieur als verlengstuk dient. Belangrijke toevoegingen daarbij zijn functionaliteit, comfort en kleur.

Totstandkoming

In de Voorlopig Ontwerp (VO) fase is veel input opgehaald van studenten en medewerkers, door onder andere de ‘Study Places Tinder’ enquête. Deze input is door MVSA Architects vertaald in een Voorlopig Ontwerp. Het DO is daarmee een verdieping van het VO. 

Definitief ontwerp interieur nieuwe UB
Studieplekken nieuwe UB
Definitief ontwerp interieur nieuwe UB
Boekenzaal

Gevarieerd aanbod aan studieruimtes

De nieuwe bibliotheek zal een plek worden voor ontmoeting en kennisoverdracht in de breedste zin des woords. Er is nog altijd plek voor ruim 7 kilometer boeken, maar voor studieplekken (meer dan 1000) is een bijzondere rol weggelegd. Studenten krijgen beschikking over een divers aanbod van studieplekken waar ze alleen of met anderen kunnen werken, in zowel open als besloten ruimtes. Er komen studiecellen, projectkamers en samenwerkzalen. Uiteraard kun je ook nog te midden van de collectie of achter de computer werken.

Definitief ontwerp interieur nieuwe UB
Begane grond in atrium

Offline kamer, whiteboardkamer en bomenkamer

Een aantal studieruimtes zijn specifiek ontworpen ter ondersteuning van 21ste eeuwse competenties en uitdagingen. Zo is er een offline kamer, waarin laptops en mobiele telefoons niet welkom zijn. Studenten kunnen hier geconcentreerd en in volledige stilte werken of lezen. Er komt een whiteboardkamer die volledig te beschrijven is, en uitnodigt tot brainstormen en discussie en een bomenkamer die de positieve effecten van planten op leren en focussen benadrukt.

Definitief ontwerp interieur nieuwe UB
Impressie kleurgebruik gang

Diverse onderwijszalen

Voor onderwijs is ook plek in de nieuwe UB. In de historische snijzaal worden straks hoorcolleges gegeven, er komen drie werkgroepzalen en een bronnenzaal, waar met de collectie wordt gewerkt tijdens de lessen. Op de begane grond wordt een onderwijszaal gemaakt die het midden houdt tussen studieruimte en onderwijsruimte, te boeken door docenten en studenten.